Meskalin.cz/Fórum/Mám stonkovou hnilobu - co na to použít přírodně?

Mám stonkovou hnilobu - co na to použít přírodně?

Narazil jsem na problém, který mě trápí už nějakou dobu a potřeboval bych poradit. Mám pár kaktusů a sukulentů, které jsem si pořídil, ale teď se zdá, že jeden z nich má stonkovou hnilobu. Nechci používat žádné chemické postřiky nebo přípravky, protože se snažím pěstovat své rostliny co nejpřirozeněji a také kvůli tomu, že mám doma malé děti a zvířata. Přemýšlel jsem, jestli by pomohlo něco jako skořice nebo aktivní uhlí. Slyšel jsem, že skořice má antiseptické účinky, což by mohlo být užitečné. Ale jak přesně bych to měl aplikovat? Mám ji nasypat přímo na postižené místo nebo udělat nějaký roztok? Také jsem četl o různých přírodních olejích, jako je olej z čajovníku, ale nejsem si jistý, jestli je to vhodné pro kaktusy. Jaké další metody byste doporučili? Je dobré rostlinu přesadit do čerstvého substrátu a jaký typ by byl nejlepší? Mám taky obavy o ostatní rostliny v okolí, abych je neinfikoval. Jak poznám, kdy je už pozdě na záchranu? Omlouvám se za tolik otázek, ale opravdu bych rád zachránil své rostliny a předešel dalším problémům s hnilobou. Díky za každou radu!

182 slov
1.8 minut čtení
27. 11. 2024
Martin Hrdlička

Pokud máš stonkovou hnilobu, skořice je fajn nápad. Můžeš ji nasypat přímo na postižené místo, funguje jako antiseptikum. Jen ji moc nepřeháněj, ať nezanesete víc vlhkosti. Aktivní uhlí můžeš taky použít, protože pomáhá absorbovat škodlivý zápach a vlhkost. Co se týče oleje z čajovníku, je to dost silné, ale pokud to chceš zkusit, zřeď ho vodou a opatrně aplikuj. A jo, přesadit do čerstvého substrátu je dobrý krok – použij něco dobře propustného, třeba směs pro kaktusy. Sleduj ostatní rostliny, jestli nemají podobné příznaky. Pokud se hniloba šíří hodně rychle a rostlina už má tmavé, měkké části, může být už pozdě. Držím palce!

103 slov
1 minut čtení
30. 8. 2024
Antonín Král

Myslím, že na stonkovou hnilobu je dobré zkusit skořici. Je to fakt antiseptické, takže ji klidně nasyp na postižené místo. Taky se doporučuje to místo trochu oříznout, aby se dostal k zdravýmu dřevu. Pokud jde o přesazení, určitě to udělej do čerstvýho substrátu, ideálně do směsi určený pro kaktusy, aby měla dobrý odvodnění. Co se týče oleje z čajovníku, tak ten může být fajn, ale s ním opatrně, kaktusy na to nemusí reagovat dobře. Měl bys taky dávat pozor na ostatní rostliny, pokud vidíš nějaké známky hniloby i u nich, tak je radši odděl od toho postiženýho kaktusu. A kdy je pozdě? No, pokud už máš hodně měkký a mokrý části, tak to vypadá špatně. Ale snaž se jednat co nejdřív a uvidíš, jestli se mu podaří vzpamatovat.

128 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2024
Michaela Dostálová
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Přírodní metody biologické ochrany rostlin v exotické zahrádceDůkladný průvodce přírodními metodami biologické ochrany rostlin, které vám pomohou chránit vaši exotickou zahrádku bez chemických přípravků.
1000 slov
10 minut čtení
12. 6. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky