Meskalin.cz/Fórum/Přírodní prostředky proti molicím na sukulentech

Přírodní prostředky proti molicím na sukulentech

Sukulentní rostliny jsou nádherné a fascinující kousky přírody, kterými se rádi obklopujeme. Ale co dělat, když se na našich oblíbených rostlinách objeví molice? Tyto mal inkvizitorky dokážou potrápit každého pěstitel, a tak se ptám, existuje něco přírodního, co by mohlo pomoci? Slyšel jsem o různých metodách, ale nevím, co je opravdu účinné. Mohlo by fungovat něco jako mýdlový roztok nebo třeba směs vody s octem? Zkoušeli jste někdo takovéto přírodní prostředky? Jaké máte zkušenosti s jejich účinností? A co třeba esenciální oleje? Napadlo mě, že by mohly být také zajímavou alternativou. Mám doma několik sukulentů a nechci používat chemii, která by mohla poškodit nejen rostliny, ale i nás. Jaké rady byste mi mohli dát? Budu vděčný za jakékoliv tipy a doporučení, které by mi pomohly zbavit se těchto nepříjemných škůdců bez zbytečných chemických látek. Díky moc!

136 slov
1.4 minut čtení
18. 4. 2022
Jiří Volf

Myslím, že přírodní prostředky můžou být fajn. Mýdlový roztok je celkem populární, stačí smíchat vodu s kapkou přírodního mýdla a postříkat tím rostliny. Je dobrý i na jiné škůdce. Ocet jsem moc nezkoušel, ale slyšel jsem, že může pomoci, jen je potřeba ho nedávat moc, aby se rostlina nespálila. Co se týče esenciálních olejů, tak tea tree oil nebo levandule prý fungují jako repelent. Můžeš zkusit pár kapek smíchat s vodou a stříknout na sukulenty. Taky je dobrý je pravidelně kontrolovat a odstraňovat napadené části. Hlavně to chce trpělivost, někdy to chvíli trvá, než to zabere.

96 slov
1 minut čtení
12. 1. 2025
Jindřich Vávra

Něco ti poradím. Mýdlový roztok fakt funguje, stačí smíchat vodu s trochou tekutého mýdla a nastříkat na rostliny. Dobrý je taky neemový olej, ten je přírodní a pomáhá proti spoustě škůdcům. Když jsem měl molice, tak jsem zkusil i směs vody s octem, ale moc jsem neviděl efekt. Esenciální oleje jako levandulový nebo tea tree bych taky doporučil, ale je důležitý je naředit v oleji, jinak můžeš sukulentům uškodit. Hlavně se snaž vyčistit listy a okolí, kde se molice držej. Jo a pokud to jde, občas je dej ven na sluníčko, to jim taky nesvědčí. Držím palce!

97 slov
1 minut čtení
24. 9. 2024
Jarmila Píchová
Meskalin.cz/Články/Ochrana před škůdci
Přírodní metody biologické ochrany rostlin v exotické zahrádceDůkladný průvodce přírodními metodami biologické ochrany rostlin, které vám pomohou chránit vaši exotickou zahrádku bez chemických přípravků.
1000 slov
10 minut čtení
12. 6. 2021
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky