Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Když už se dostaneme k pěstování kaktusů, tak si říkám, co je vlastně to nejlepší hnojivo pro ty naše trny. Zkoušela jsem pár různých typů, ale výsledky se dost lišily. Někde jsem četla, že je dobré používat speciální hnojiva určená přímo pro kaktusy, ale nevím, jestli to opravdu funguje, nebo je to jen marketingový trik. Všichni víme, že kaktusy potřebují jinou péči než běžné květiny, ale jak to vlastně s tím hnojením je? Měly by mít víc dusíku nebo spíš fosforu? A co s odstupem mezi hnojením? Jak často? Narazila jsem na informace o tom, že v období vegetačního klidu by se nemělo hnojit vůbec. To mi přijde rozumné, ale co když mám kaktus, který v zimě stále roste? Jaké jsou zkušenosti ostatních pěstitelů? Je nějaký konkrétní produkt, který byste doporučili? Nebo existuje nějaký domácí recept na hnojivo? Mám pocit, že většina lidí neví, jak správně hnojit, a já bych se ráda poučila. Takže jaký je váš tip na to nejlepší hnojivo pro kaktusy? Jaké máte zkušenosti s různými značkami a metodami hnojení? Podělte se o své rady a zkušenosti!

180 slov
1.8 minut čtení
7. 8. 2024
Věra Chalupová

Kaktusy fakt potřebujou jinou péči než normální květiny. Nejlepší je používat hnojivo, co je přímo určený pro kaktusy, protože mají speciální potřeby. Obecně platí, že se doporučuje hnojivo s nižším obsahem dusíku a větším podílem fosforu a draslíku, hlavně když kvetou. Co se týče hnojení, většinou se hnojí během vegetačního období, což je na jaře a v létě, a to tak jednou za měsíc. Zimní klid je fakt důležitej, takže v té době bych nehnil ani náhodou, ale pokud máš kaktus, co roste i v zimě, zkus ho hnojit v malých dávkách. Z vlastní zkušenosti funguje třeba hnojivo od značky Cactus Care nebo nějaký univerzální tekutý hnojivo na sukulenty. A jestli chceš něco domácího, tak prý funguje naředit vodu s trochou rozpuštěného banánového slupky, protože má draslík. Ale nezapomínej, že méně je někdy víc. Zkus a uvidíš!

137 slov
1.4 minut čtení
7. 9. 2024
Josef Macháč

Kaktusy fakt potřebují jinou péči než normální květiny, to máš pravdu. Co se týče hnojiv, nejlepší je opravdu používat speciální hnojiva pro kaktusy. Měly by mít víc draslíku a méně dusíku, to prý podporuje kvetení a zdravý růst. Já osobně používám hnojivo s označením „kaktusové“ a fakt se mi osvědčilo. Co se týče frekvence, tak během vegetační sezóny (jaro a léto) stačí hnojit jednou za měsíc nebo i méně, podle toho, jak se kaktus tváří. Na podzim a v zimě většinou nehnojím, ale pokud máš kaktus, co roste i v zimě, tak můžeš zkusit slabší dávku, ale opatrně. Mám známého, co dává doma udělané hnojivo z vody, kde měl namočené banánové slupky – prý to dodává draslík. Takže klidně experimentuj! Určitě se podívej na recenze různých značek hnojiv, některé jsou lepší než jiné.

133 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2025
Elena Horáková
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Výběr hnojiva pro specifické potřeby kaktusů a sukulentůOdkryjte tajemství efektivního hnojení kaktusů a sukulentů. Jak vybrat to správné hnojivo pro vaše rostliny? Naučte se, jak pečovat o své zelené miláč...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky