Meskalin.cz/Fórum/Kdy a jak často hnojit kaktusy?

Kdy a jak často hnojit kaktusy?

Nedávno jsem začal pěstovat kaktusy a vůbec nevím, kdy je správný čas na hnojení. Mám několik různých druhů, takže by mě zajímalo, jestli se hnojí všechny kaktusy stejně nebo jestli každý druh potřebuje jiný přístup. Chtěl bych vědět, jak často bych měl hnojit, jestli to závisí na ročním období nebo na velikosti rostliny. A co se týče druhu hnojiva, jaké je nejlepší pro kaktusy? Měli by být hnojené častěji v létě než v zimě? Jaké signály mi mohou napovědět, že je potřeba hnojit? Mám obavy, že bych mohl kaktusy přehnojit nebo naopak nedostatečně hnojit. Můžete mi prosím poradit, co všechno bych měl vzít v úvahu při hnojení kaktusů a jakým způsobem je to pro ně nejprospěšnější? Děkuji!

117 slov
1.2 minut čtení
26. 8. 2024
Stanislav Žižka

Hnojení kaktusů je docela jednoduché, ale má to pár pravidel. Většina kaktusů se hnojí hlavně na jaře a v létě, když rostou. Můžeš začít tak v březnu a hnojit asi každé 4-6 týdny, ale záleží na tom, jak rychle rostou. Na podzim a v zimě je lepší hnojení omezit nebo úplně vynechat, protože kaktusy většinou spí.

Co se týče hnojiva, nejlepší je speciální hnojivo pro sukulenty nebo kaktusy, které má vyvážený poměr živin. Můžeš použít i slabší koncentraci běžného hnojiva, ale se sušením a vodou to nepřeháněj. Sleduj svoje kaktusy, pokud mají svěží barvy a dobře rostou, tak asi děláš všechno správně. Když jsou slabé nebo žloutnou, může to být signál, že potřebují víc živin.

Jinak klidně měj na paměti, že přehnojení může být taky problém – radši míň než víc. Drž se toho a tvé kaktusy by měly být v pohodě!

141 slov
1.4 minut čtení
24. 10. 2023
Luboš Hampl

Hnojení kaktusů je dost specifický proces. Obecně se doporučuje hnojit je od jara do léta, kdy mají vegetační období. Třikrát až čtyřikrát během sezóny by mělo stačit, ale záleží i na druhu. Například některé kaktusy mají větší potřebu živin než jiné. V zimě hnojení většinou úplně stopni, protože kaktusy spí a nic moc nevyžadují.

Co se týče hnojiva, nejlepší je použít speciální hnojivo pro kaktusy - je to obvykle vyvážené a obsahuje potřebné mikroprvky. Rozhodně se vyhni klasickým hnojivům pro pokojovky, ty by mohly být moc silné a kaktusy by ses přehnojil.

Jestli si nejseš jistý, jestli hnojit nebo ne, podívej se na barvu a růst - pokud roste pomalu nebo má bledé barvy, může potřebovat živiny. Naopak tmavé a zaschlé části můžou znamenat přehnojení. Takže opatrně s množstvím a sleduj, jak rostliny reagují.

132 slov
1.3 minut čtení
24. 8. 2024
Jaroslava Kuchařová
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Výběr hnojiva pro specifické potřeby kaktusů a sukulentůOdkryjte tajemství efektivního hnojení kaktusů a sukulentů. Jak vybrat to správné hnojivo pro vaše rostliny? Naučte se, jak pečovat o své zelené miláč...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky