Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je lepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je lepší pro kaktusy?

Nedávno jsem začal s pěstováním kaktusů a teď se snažím zjistit, jak je správně hnojit. Před tím, než jsem je měl, jsem slyšel různé názory na to, jestli je lepší používat tekuté hnojivo nebo granulované. Každý má na to svůj názor a já jsem teď trochu zmatený, co vlastně zvolit. Jaké jsou výhody a nevýhody obou typů hnojiv? Slyšel jsem, že tekuté hnojivo se snadno aplikuje a rychle se vstřebává, což by mohlo být výhodné pro rychlý růst rostlin. Na druhou stranu jsem se dozvěděl, že granulované hnojivo může mít delší účinnost a nemusí se tak často aplikovat. Jak to vlastně funguje? Co je pro kaktusy lepší? Je pravda, že některé druhy kaktusů vyžadují specifický typ hnojiva? A co třeba frekvence hnojení? Jak často bych měl hnojit, když použiju jeden nebo druhý typ? Je nějaký rozdíl v tom, jak reagují různé druhy kaktusů na tyto formy hnojiv? Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy, jak správně hnojit kaktusy, budu moc rád za vaše rady! Díky předem!

165 slov
1.7 minut čtení
18. 12. 2023
Vlastimil Vondra

Když jde o hnojení kaktusů, je to fakt individuální. Tekuté hnojivo je super, protože se rychle vstřebává a dá se snadno dávkovat. Můžeš ho klidně míchat s vodou a hnojit třeba jednou za měsíc, když kaktusy rostou. Na jaře a v létě, kdy mají nejvíc energie, to jde nejlíp. Granulované hnojivo má zase delší účinnost, protože se postupně uvolňuje do půdy, takže ti to ušetří práci s častým hnojením. Ale musíš to dávat víc na začátku vegetačního období a pak už jen občas. Některé druhy kaktusů můžou mít specifické požadavky, ale většinou stačí univerzální hnojivo určené pro sukulenty nebo kaktusy. Takže zkus oba typy a uvidíš, jak na to tvoje rostliny reagují. Hlavně to nepřeháněj, kaktusy nemají rády přehnojení!

119 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Denisa Světlíková

Hnojivo pro kaktusy je fakt důležitý téma. Obecně se říká, že tekuté hnojivo je skvělý pro rychlejši efekt, protože se rychle vstřebává a rostliny to hned cítí. Jenže s ním musíš hnojit častěji, třeba jednou za měsíc v sezóně růstu. Granulované hnojivo je fajn, protože má delší účinnost a stačí ho dávat třeba jen jednou za pár měsíců. A jo, některý druhy kaktusů můžou mít specifický požadavky, třeba na poměr živin nebo pH půdy. Většinou ale platí, že míň je víc – kaktusy se nechtěj přehnojit. Takže pokud začínáš, klidně zkus to tekutý na jaře a léto a pak po nějaký době zvaž, jestli zkusíš i granulovaný. Rozdíl v reakcích různých druhů je, takže sleduj, jak reagujou tvoje kaktusy na hnojení a podle toho upravuj. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2024
Olga Růžičková
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Výběr hnojiva pro specifické potřeby kaktusů a sukulentůOdkryjte tajemství efektivního hnojení kaktusů a sukulentů. Jak vybrat to správné hnojivo pro vaše rostliny? Naučte se, jak pečovat o své zelené miláč...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky