Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že sukulenty potřebují hnojivo?

Jak poznám, že sukulenty potřebují hnojivo?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám pár dotazů ohledně péče o tyto krásné rostliny a doufám, že mi pomůžete. Takže, jaké znaky nebo signály bych měl sledovat, abych zjistil, že moje sukulenty potřebují hnojivo? Je mi jasné, že to může být individuální podle druhu nebo prostředí, ale zajímají mě obecné tipy. Jaké příznaky by mohly naznačovat nedostatek živin? Může to být změna barvy listů, nebo snad nějaký jiný fyzický projev? Taky jsem slyšel o tom, že pokud rostlina roste pomalu nebo nevykvétá tak, jak bych očekával, může to být známka toho, že potřebuje více živin. Ale je tomu tak vždycky? A co třeba žloutnutí listů nebo jejich opadávání? Jak se to dá odlišit od jiných problémů, jako je třeba přelití? Dále by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické období v roce, kdy je hnojení důležitější než jindy. Jak často vlastně hnojíte vy a jaký hnojivo používáte? Máte nějaké oblíbené tipy na určité druhy hnojiv pro sukulenty? Předem díky za všechny rady a zkušenosti! Každý tip se hodí!

166 slov
1.7 minut čtení
20. 2. 2023
Emil Kovář

Takže, co se týče hnojení sukulentů, pár věcí se dá postřehnout. Když začneš vidět, že listy mají takovou bledou barvu nebo jsou malý a drobný, může to být známka, že jim chybí živiny. Zase je důležitý si dávat pozor na tu jejich růstovou fázi - většinou jaro a léto jsou nejlepší období na hnojení. Jestli rostou pomalu nebo vůbec nekvetou, tak to taky může být problém. A jo, žloutnutí listů nebo opadávání může signalizovat nedostatek živin, ale taky přelití. Takže je dobrý mít na paměti i další faktory jako je půda a zalévání. Co se hnojiv týče, já osobně používám speciální hnojivo pro sukulenty, dávám ho jednou za měsíc během vegetačního období. Ale šetři s tím, moc hnojiva taky škodí. Takže jo, pozoruj ty rostlinky a uvidíš, co potřebují.

129 slov
1.3 minut čtení
5. 3. 2024
Zdeňka Novotná

Takže, pokud jde o to, jak poznat, že sukulenty potřebují hnojivo, tak je pár věcí, co můžeš sledovat. Pokud začneš vidět, že listy jsou bledé nebo mají nažloutlý odstín, to může být známka nedostatku živin. Taky pokud rostlina roste pomalu nebo se vůbec nerozvíjí, tak to může být signál, že jí chybí živiny. Někdy se ti může stát, že listy začnou opadávat, což může mít víc příčin, ale když už jsi vyřadil přelití a špatné světlo, může to taky znamenat nedostatek.

Co se týče období hnojení, většinou je dobré hnojit na jaře a v létě, kdy rostliny aktivně rostou. V zimě už většinou nehnojím. Jak často? Třeba jednou za měsíc na jaře a v létě by to mohlo stačit. Já používám tekuté hnojivo speciálně pro sukulenty a kaktusy, existuje toho spousta na trhu.

A ještě jeden tip – když hnojíš, dej pozor na to, abys to nepřehnal. Sušené listy nebo spálené okraje jsou další známky přehnojení. Takže s mírou a budeš mít sukulenty v pohodě.

164 slov
1.6 minut čtení
22. 12. 2024
Oldřich Šindelář
Meskalin.cz/Články/Fertilizační tipy
Výběr hnojiva pro specifické potřeby kaktusů a sukulentůOdkryjte tajemství efektivního hnojení kaktusů a sukulentů. Jak vybrat to správné hnojivo pro vaše rostliny? Naučte se, jak pečovat o své zelené miláč...
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky