Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že můj kaktus je nemocný?

Jak poznám, že můj kaktus je nemocný?

Mám doma pár kaktusů a v poslední době si začínám všímat, že některé z nich vypadají tak nějak divně. Vím, že kaktusy jsou odolné rostliny, ale co když se něco pokazilo? Jak poznám, že můj kaktus je nemocný? Začaly se objevovat drobné skvrny na povrchu, a některé části se zdají být měkké nebo dokonce hnědé. Je to normální, nebo by to mohlo znamenat, že trpí nějakou chorobou? Taky jsem si všiml, že ne všechny kaktusy reagují stejně na slunce – některé se zdají být vybledlé a jiné normální. Může to být známka přepálení? A co kořeny? Jak zjistím, jestli nemá nějakou hnilobu nebo jiný problém? Vím, že potřebuji správnou péči o kaktusy a chci mít jistotu, že jim dávám to nejlepší. Rád bych také věděl, co dělat v případě, že zjistím nějakou nemoc. Mám je oddělovat od ostatních rostlin, nebo stačí jen změnit zálivku a světlo? Jak vůbec poznat začátek onemocnění? Jsou nějaké konkrétní příznaky, které bych měl sledovat pravidelně? Opravdu mě zajímají všechny možné informace o tom, jak udržet kaktusy zdravé a šťastné. Díky moc za tipy!

178 slov
1.8 minut čtení
9. 4. 2024
Karel Suchý

Takže, jestli máš na kaktusech skvrny a měkké části, to určitě není dobrý znak. Může to být hniloba nebo nějaká plíseň. Zkus se podívat, jestli ty skvrny jdou škrábnout nebo jestli to je jen barevná změna. Když jsou měkké části, tak to může znamenat, že je přelitý nebo má kořeny v hnilobě. Kaktusy nemají rády moc vlhkosti, takže dej pozor na zálivku.

Ohledně slunce – jo, kaktusy potřebují světlo, ale přepálení se může stát, když dostanou příliš přímého slunce. Takže pokud máš nějaký vybledlý kaktus, můžeš zkusit ho dát na místo s rozptýleným světlem.

S kořeny je to složitější. Nejlepší je jednou za čas kaktus vyndat z květináče a podívat se, jak vypadá. Jestli jsou kořeny černé nebo rozpadlé, tak to je špatné. Když zjistíš, že je něco špatně, tak jo, měl bys oddělit nemocné rostliny, aby to nešlo dál na ostatní. A pak upravit péči – míň zalévat a fakt dávat pozor na světlo.

Sleduj pravidelně celkový vzhled kaktusu – pokud vidíš nějaké změny jako deformace, zabarvení nebo opadávání trnů, to všechno může být varovný signál.

Tak snad ti to pomůže! Držím palce s kaktusy.

182 slov
1.8 minut čtení
21. 10. 2021
Daniel Horálek

Jo, kaktusy můžou mít spoustu problémů, a je dobrý si jich všímat. Ty skvrny, co zmiňuješ, můžou být známkou hniloby nebo nějaký infekce. Když je kaktus měkkej nebo hnědne, to většinou znamená, že má moc vody nebo je někde vlhko. Zkus zkontrolovat kořeny – pokud jsou černý a hnijou, tak to nebude dobrý. Mohlo by to chtít přesadit a odstranit ty zhnilý části.

O sluníčku – jo, kaktusy potřebujou hodně světla, ale když jsou na přímým slunci moc dlouho, tak se můžou spálit. Ty vybledlý kaktusy asi dostaly příliš intenzivní sluneční záření. Zkus je přesunout na místo, kde budou mít jasné, ale rozptýlené světlo.

Pokud si myslíš, že nějaký kaktus je nemocnej, tak ho radši odděl od ostatních. Prevence je důležitá. Změň zalévání, dej pozor na to, jak často a kolik vody dáváš. Snaž se sledovat i další příznaky – špatný růst nebo opadávání trnů může taky znamenat problém. Věnuj kaktusům čas a pozornost a měly by být v pohodě.

159 slov
1.6 minut čtení
2. 5. 2022
Veronika Světlíková
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak správně diagnostikovat a řešit choroby víceletých exotických rostlinKomplexní průvodce identifikací a řešením běžných chorob a škůdců u kaktusů a sukulentů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky