Meskalin.cz/Fórum/Jak se zbavit škůdců na mých kaktusech?

Jak se zbavit škůdců na mých kaktusech?

Mám doma několik krásných kaktusů, které jsem si pořídil jako koníček, ale teď se potýkám s problémem, se kterým jsem vůbec nepočítal. Zjistil jsem, že začínají být napadené různými škůdci. Nejdřív jsem si myslel, že to nic není, ale teď vidím, že se to zhoršuje. Nějaké drobné broučky jsem si všiml na listech a také na půdě. Vypadá to jako malé černé mšice nebo něco podobného, ale nejsem si jistý. Slyšel jsem, že kaktusy jsou celkem odolné rostliny, ale vypadá to, že i tyhle krásky potřebují nějakou extra péči. Co byste doporučili? Jaké metody nebo přírodní prostředky mohu použít na odstranění těchto škůdců? Můžete mi poradit, jak je identifikovat a jak s nimi bojovat? Zkoušel jsem je omýt vodou, ale zatím to moc nepomohlo. Potřebuju nějaké osvědčené tipy nebo triky, aby moje kaktusy zůstaly zdravé a krásné. Děkuji vám všem za pomoc.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 4. 2020
Martina Staňková

V první řadě je dobrý zjistit, co přesně na těch kaktusech máš. Může to být třeba mšice, ale taky sviluška nebo štítenka. Zkus je pořádně zkontrolovat pod lupou. Když už víš, co to je, tak je pár metod, jak se jich zbavit. Pokud to jsou mšice, dost pomáhá mýdlová voda - prostě smíchej vodu s jemným mýdlem a postříkej tím rostliny. Je to přírodní a vcelku účinné. Jinak můžeš zkusit i neemový olej, ten je taky skvělý na škůdce. Pokud to nezabere, tak někdy pomůže i alkoholem navlhčený vatový tampón – tím můžeš škůdce přímo sundat. Nezapomeň je kontrolovat i na půdě a případně ji vyměnit, pokud je tam napadení. Ať se ti daří!

114 slov
1.1 minut čtení
9. 5. 2024
Kristýna Hladíková

Vsadím se, že ty malý černý broučky jsou buď mšice nebo svilušky. Zkus je nejdřív pořádně umýt pod tekoucí vodou, ale to už jsi asi zkoušel. Pak bych doporučil namíchat nějaký přírodní insekticid, třeba mýdlovou vodu – prostě obyčejné mýdlo a voda v rozprašovači, to by mělo pomoct. Také se dá použít neemový olej, ten je přírodní a škodlivý pro škůdce, ale ne pro rostliny. Pokud máš kaktusy v květináčích, zkontroluj půdu, jestli tam nejsou larvy nebo něco podobného. Občas se stane, že je potřeba vyměnit substrát úplně, ale to už je pak větší zásah. A ještě se snaž udržovat kaktusy na slunném místě, aby byly silnější a odolnější vůči nemocem a škůdcům. Když budeš pečlivě hlídat a reagovat brzo, tak bys to měl zvládnout. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
16. 6. 2024
Karel Jirka
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak správně diagnostikovat a řešit choroby víceletých exotických rostlinKomplexní průvodce identifikací a řešením běžných chorob a škůdců u kaktusů a sukulentů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky