Meskalin.cz/Fórum/Žluté listy u sukulentů - co s tím?

Žluté listy u sukulentů - co s tím?

Mám velký problém se svými sukulenty, které jsem si pořídil nedávno. Zjistil jsem, že některé z nich mají žluté listy a vůbec nevím, co to může znamenat. Slyšel jsem, že to může být známka toho, že něco není v pořádku, ale co? Je možné, že je zalévám moc nebo málo? Vím, že sukulenty potřebují specifické podmínky a já se snažím dodržovat všechny rady o pěstování, které jsem našel na internetu. Ale ty žluté listy mě fakt trápí. Může to být taky problém s kořeny? Možná jsou přelitý nebo naopak dehydrovaný? A co slunce? Mám je nechat na přímém slunci, nebo je to naopak špatně? Zkoušel jsem je i přesunout na jiné místo a nic se nezměnilo. Jak poznám, jestli je to normální pro sukulenty nebo jestli už hrozí něco vážnějšího? Prosím poraďte mi, co mám dělat dál. Nechci přijít o svoje rostlinky.

142 slov
1.4 minut čtení
6. 8. 2020
David Kašpar

Žluté listy u sukulentů většinou signalizují, že něco není v pořádku. Může to bejt důsledek přelití nebo naopak nedostatku vody. Sukulenty mají rády sucho, takže pokud zaléváš moc často, může to způsobit hnilobu kořenů a pak ty listy zežloutnou. Zkus zkontrolovat, jestli máš dobrou drenáž a jestli substrát opravdu proschnul mezi zaléváním.

Další věc je světlo. Sukulenty potřebují dostatek sluníčka, ale některý odrůdy snášejí víc stínu než jiný. Takže pokud je máš na přímém slunci a žloutnou, mohlo by to být spálením. Zkus je přemístit na místo, kde budou mít jasné, ale nepřímé světlo.

Pokud ty žluté listy neopadávají, tak zkus odstranit jen ty postižené a uvidíš, jestli se zbytek rostlinky uzdraví. Pokud máš pocit, že by mohly bejt kořeny v háji, mrkni na ně – pokud jsou černý nebo měkký, asi to nebude dobrý.

Každopádně sleduj je a možná i zkus změnit substrát, když se situace nezlepší.

147 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2024
Roman Vacek

Žluté listy u sukulentů jsou většinou známka toho, že něco nehraje. Může to bejt přelití, což se stává dost často. Zkus zkontrolovat, jestli máš dno květináče s dírkami na odtok vody, protože stojatá voda fakt škodí. Na druhou stranu, když máš sukulenty moc sucho, tak taky můžou žloutnout. Takže takový zlatý střed - zalévat jednou za čas, ne moc.

Co se slunce týče, většina sukulentů miluje světlo, ale přímý slunce může být moc intenzivní, obzvlášť v létě. Zkus je přesunout na místo, kde mají hodně světla, ale ne přímo na okno, kde je horko.

Jo a kořeny - pokud vidíš, že máš nějaké hnilobné nebo nahnilé kořeny, tak to je jasný signál k přesazení. Vyměň substrát za čerstvý a odvodňovací. Taky je dobrý kontrolovat ty listy - když jsou žlutý jen na spodku, to může bejt normální stárnutí rostliny. Ale pokud začnou opadávat nebo hnědnout, tak to už chce akci. Drž se a snad to zvládneš!

156 slov
1.6 minut čtení
20. 6. 2023
Zdeňka Prchalová
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak správně diagnostikovat a řešit choroby víceletých exotických rostlinKomplexní průvodce identifikací a řešením běžných chorob a škůdců u kaktusů a sukulentů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky