Meskalin.cz/Fórum/Léky na hnilobu kořenů?

Léky na hnilobu kořenů?

V poslední době mám velké starosti se svými rostlinami, a to konkrétně s hnilobou kořenů. Vím, že to může být vážný problém, který dokáže zničit i jinak zdravou rostlinu, a tak jsem se rozhodl najít nějaké řešení. Zkoušel jsem různé metody, jako například úpravu zálivky a zlepšení odvodnění, ale nic zatím nepomohlo. Chtěl bych se zeptat, jestli existují nějaké speciální léky nebo přípravky, které by mohly pomoci v boji proti této nemoci? Možná jsme narazili na nějaké fungicidy nebo přírodní prostředky, které by mohly podpořit zdraví kořenového systému. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních pěstitelů. Jaké metody jste použili vy? A co se vám osvědčilo? Existuje něco, co byste doporučili vyzkoušet? Každý tip by mohl být užitečný, protože nechci své rostliny ztratit. Díky moc za jakoukoliv pomoc!

126 slov
1.3 minut čtení
19. 9. 2022
Eva Kolářová

Zdravím, hniloba kořenů je fakt nepříjemná záležitost. Mě se osvědčil fungicid na bázi mědi, prý pomáhá proti plísním a houbám, co kořeny napadají. Taky jsem zkusil přírodní prostředky – čaj z heřmánku nebo skořice, ty mají antiseptické účinky a prý pomáhají kořenům. Důležité je ale fakt udržovat dobrou drenáž a ne přelívat, to je základ. Zkus taky občas probrat substrát, aby se dostal vzduch ke kořenům. Někdo doporučuje i přesazení do čerstvého substrátu, když je to moc zlé. Hodně štěstí!

80 slov
0.8 minut čtení
10. 5. 2024
Bohumil Janoušek

Hniloba kořenů je fakt peklo. Já jsem měl podobný problém a po vyzkoušení různých metod jsem se dostal k fungicidům. Dobrý je třeba přípravek na bázi Trichoderma, ten pomáhá proti plísním a podpoří zdravý růst kořenů. Kromě toho jsem zkusil i česnekový extrakt – to je prý přírodní fungicid a taky to pomohlo. Hlavně je důležitý mít dobré odvodnění a nezapomínat na vzdušnost substrátu. Měl jsem i úspěch s přihnojováním speciálními hnojivy pro rostliny v stresu, prý dodávají potřebné živiny a pomáhají regeneraci. Zkus to, snad ti to pomůže!

89 slov
0.9 minut čtení
11. 11. 2024
Eliška Vlková
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak správně diagnostikovat a řešit choroby víceletých exotických rostlinKomplexní průvodce identifikací a řešením běžných chorob a škůdců u kaktusů a sukulentů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky