Meskalin.cz/Fórum/Proč umírá moje exotická rostlina a co s tím?

Proč umírá moje exotická rostlina a co s tím?

Mám doma už nějakou dobu exotickou rostlinu, která vypadala na začátku opravdu skvěle. Objednal jsem si ji z internetového obchodu, protože mě fascinovaly její barvy a tvar. Ale teď je to jiný příběh. Listy začaly žloutnout, některé dokonce opadávají a celkově rostlina vypadá dost sklesle. Zkoušel jsem ji přesazovat, ale situace se nezlepšila. Možná jí vadí příliš mnoho slunečního světla, nebo naopak málo? Mám ji zalévat každý den, nebo ji mám nechat uschnout? Četl jsem, že některé exotické rostliny potřebují speciální substrát, ale netuším, jaký by to měl být. Jak často bych měl hnojit? Něco jsem zaslechl o tom, že by měly mít i určitou vlhkost vzduchu, ale jak to zjistit? Co když má kořeny napadené nějakým škůdcem? Jak poznám, jestli je všechno ještě zachránitelné? Mám vůbec šanci na to, aby se moje rostlina uzdravila? Vím, že existuje spousta faktorů, které mohou ovlivnit zdraví rostliny, ale já už jsem zmatený. Proč se mi tohle děje a co bych měl udělat pro to, abych své exotické rostlině pomohl? Rád bych slyšel vaše názory a rady od lidí, kteří mají s pěstováním takových rostlin zkušenosti.

183 slov
1.8 minut čtení
22. 4. 2024
Aleš Kalous

Tak to vypadá, že máš nějaký problém s rostlinou. Žloutnutí listů může být znakem přelití nebo naopak nedostatku vody. Zkus se podívat, jestli substrát není moc mokrý, nebo jestli se netvoří kořeny na dně květináče. Většina exotických rostlin by neměla být zalévána každý den, spíš až když substrát oschne. Pokud jsi ji přesazoval, tak to zkus nechat klidně pár týdnů, ať si zvykne. Co se světla týče, většina těchhle rostlin má ráda rozptýlené světlo, takže pokud je přímo na slunci, může to být problém. Hnojit bych doporučil tak jednou za měsíc, ale opatrně s množstvím – radši míň než víc. Vlhkost vzduchu je taky důležitá, zkus ji postavit na misku s vodou nebo občas rosnout. Škůdce poznáš podle malých teček nebo pavučin – prozkoumej listy. Pokud je rostlina dost slabá, tak bych se nebál zkusit i přípravek proti škůdcům. Vydrž a zkus tyhle rady, snad se to zlepší.

148 slov
1.5 minut čtení
27. 9. 2021
Petr Tomeš

Může být víc důvodů, proč tvá exotická rostlina umírá. Žloutnutí listů je obvykle známka přelití nebo nedostatku živin. Zkus zkontrolovat, jestli máš drenážní otvory v květináči, aby voda mohla odtékat. Pokud ji zaléváš každý den, zkus to omezit na jednou za týden nebo podle potřeby – záleží na substrátu a vlhkosti vzduchu.

Co se slunečního světla týče, většina exotických rostlin má ráda jasné, ale rozptýlené světlo. Příliš mnoho přímého slunce může spálit listy, zatímco málo světla způsobí, že rostlina začne slabnout.

Speciální substrát je taky důležitý – většina exotických rostlin potřebuje lehký, propustný substrát. Můžeš zkusit nějakou směs pro orchideje nebo kaktusy. Co se hnojení týče, stačí jednou za měsíc během vegetačního období.

Vlhkost vzduchu by měla být vysoká, tak můžeš zkusit mlžit nebo mít rostlinu na podmisce s vodou a kamínky. Pokud vidíš škůdce, jako jsou mšice nebo svilušky, tak je to špatný signál – zkus použít insekticidní mýdlo nebo neem olej.

Než to vzdáš, dej rostlině šanci – občas se může uzdravit i po dost drastických změnách. Sleduj ji a pokud se situace nezlepší, možná bude lepší pro ni najít nový domov.

184 slov
1.8 minut čtení
6. 2. 2023
Adam Pech
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Jak správně diagnostikovat a řešit choroby víceletých exotických rostlinKomplexní průvodce identifikací a řešením běžných chorob a škůdců u kaktusů a sukulentů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 4. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky