Meskalin.cz/Fórum/Kdy je nejlepší doba na přesazení kaktusu?

Kdy je nejlepší doba na přesazení kaktusu?

Zdravím všechny nadšence do kaktusů a sukulentů! Mám na srdci otázku, která mi nedá spát, a to je, kdy je vlastně ta nejlepší doba na přesazení kaktusu? Vím, že kaktusy potřebují určitou péči, aby byly zdravé a rostly, ale v tom množství informací se nějak ztrácím. Slyšel jsem, že jaro je ideální čas na různé zahradnické úpravy, ale co se týče kaktusů? Je to fakt pravda? Jak poznám, že už je můj kaktus příliš velký na svůj květináč a potřebuje nový? A co třeba období klidu – neměl bych mu raději nechat prostor vydechnout a nerušit ho v jeho vegetačním cyklu? Je lepší přesazovat kaktusy podle fáze jejich růstu nebo podle ročního období? A jak je to s půdou – musím ji měnit pokaždé, když kaktus přesazuji, nebo stačí jen doplnit substrát? Zajímalo by mě také, jestli má vliv na úspěch přesazení i počasí nebo teplota v místnosti. Děkuju za jakékoliv rady a zkušenosti!

154 slov
1.5 minut čtení
24. 5. 2024
Luboš Sedláček

Nejlepší doba na přesazení kaktusu je opravdu na jaře, když začíná vegetační období. Kaktusy v tuhle dobu začínají růst, takže se šance na to, že se uchytí v novém květináči, zvyšuje. Pokud vidíš, že kořeny začínají vyčnívat z dírek na dně květináče nebo že už se mu tam moc nelíbí, je čas na akci. Co se týče období klidu, tak většinou se kaktusy přesazují až po zimním spánku, protože během zimy bys je neměl rušit. Co se týká půdy, tak je lepší ji měnit úplně, aby měl kaktus čerstvý substrát. Občas stačí doplnit, ale pokud už je hodně stará nebo zhutněná, tak ji radši vyměň. Teplota a počasí taky hrají roli – ideální je teplo a slunečno, protože pak se kaktus lépe zotaví po přesazení.

125 slov
1.3 minut čtení
21. 11. 2024
Anna Kočová

Nejlepší doba na přesazení kaktusu je většinou na jaře, když začíná vegetační období. Kaktusy se probouzejí ze zimního spánku a jsou aktivní, což znamená, že se lépe zotaví z přesazení. Pokud je kaktus už moc stísněný v květináči, poznáš to podle kořenů, které vyčnívají ven, nebo podle toho, že se mu nedaří růst. V období klidu bych se do přesazování moc nepouštěl, protože by to mohlo kaktusu uškodit. Co se týká substrátu, je dobré měnit ho pokaždé, když kaktus přesazuješ, aby měl čerstvou živnou půdu. A jo, teplota a počasí můžou hrát roli - snaž se přesazovat v teplejším počasí, ale ne v přímém slunci. Takže jaro a trocha péče a měl by ses dostat k úspěšnému přesazení.

118 slov
1.2 minut čtení
14. 11. 2023
Richard Zajíc
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Kdy a jak přesazovat víceleté rostliny: Klíčové tipy pro zachování zdraví a vitalityObjevte, kdy a jak správně přesazovat víceleté rostliny, aby zůstaly zdravé a vitální. Naleznete praktické rady a techniky, které minimalizují stres p...
1000 slov
10 minut čtení
27. 12. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky