Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát použít při přesazování exotických rostlin?

Jaký substrát použít při přesazování exotických rostlin?

Zdravím všechny milovníky exotických rostlin! Mám doma několik druhů, jako jsou kaktusy a různé sukulenty, ale mám dilema ohledně toho, jaký substrát použít, když je budu přesazovat. Vím, že každá rostlina má svoje specifické nároky, ale co se týče obecného substrátu pro exotické rostliny, jaké máte zkušenosti? Je lepší použít nějakou specializovanou směs, nebo mi stačí obyčejný zemní substrát z obchodu? Slyšel jsem, že kaktusy potřebují hodně dobré odvodnění, tak jestli bych měl do substrátu přidat písek nebo štěrk. Co vlastně v takovém substrátu nemůže chybět? Uvažoval jsem také o přidání perlitu nebo kokosového vlákna, ale nevím, jestli je to dobrý nápad. Jaké máte osvědčené tipy a triky na přípravu substrátu pro exotické rostliny? A co se týče pH substrátu, je to důležité sledovat? Klidně se podělte i o nějaké konkrétní značky nebo recepty na směsi, které se vám osvědčily. Děkuji!

141 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2022
Andrea Vrbová

Při přesazování exotických rostlin, jako jsou kaktusy a sukulenty, je fakt důležitý zvolit správnej substrát. Obecně se doporučuje něco, co má dobrou drenáž. Klidně si můžeš pořídit specializovanou směs pro kaktusy, ale pokud chceš ušetřit, můžeš si namíchat vlastní. Základ by měl být lehkej substrát, do kterýho přidáš písek nebo štěrk, aby se zlepšila propustnost. Můžeš taky přidat perlit nebo vermikulit pro lepší vzdušnost. Kokosový vlákno je fajn, ale moc vody neudrží, takže to s ním nepřeháněj. Co se týče pH, většina sukulentů a kaktusů preferuje mírně kyselý až neutrální substrát, takže na to koukni, ale není to vždycky nutnost. Značky jako Canna nebo Biobizz mají dobré směsi, ale klidně to namíchej doma podle svých potřeb. Držím palce s přesazováním!

120 slov
1.2 minut čtení
11. 8. 2022
Patrik Malý

Když přesazuješ kaktusy a sukulenty, tak určitě potřebuješ substrát s dobrým odvodněním. Obyčejný zemní substrát většinou nestačí. Zkus třeba směs, která obsahuje písek, perlity nebo štěrk, to je ideální pro tyhle rostliny. Kokosový vlákno může být taky fajn, ale radši to kombinuj s něčím hrubším, co pomůže s odvodněním. Co se týče pH, pro většinu sukulentů je to důležité, tak se na to zaměř, i když to není úplně nutné sledovat pořád. Můžeš zkusit i speciální substráty pro kaktusy, co se prodávají v obchodech - vypadají celkem dobře. Hlavně dej pozor na to, aby rostliny neměly vodu u kořenů, jinak ti začnou hnít! Takže dobré odvodnění je klíčové.

108 slov
1.1 minut čtení
27. 3. 2023
Kristýna Hladíková
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Kdy a jak přesazovat víceleté rostliny: Klíčové tipy pro zachování zdraví a vitalityObjevte, kdy a jak správně přesazovat víceleté rostliny, aby zůstaly zdravé a vitální. Naleznete praktické rady a techniky, které minimalizují stres p...
1000 slov
10 minut čtení
27. 12. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky