Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je moje sukulentní rostlina potřeba přesadit?

Jak poznám, že je moje sukulentní rostlina potřeba přesadit?

Mám doma pár sukulentů a vždycky se snažím o ně pečovat co nejlépe, ale teď si nejsem jistý, jestli už je ten správný čas na přesazení. Potřebuji poradit, jak vlastně poznat, že je moje sukulentní rostlina v takovém stavu, že potřebuje nový květináč nebo čerstvou zeminu? Všiml jsem si, že kořeny některých rostlin vyčnívají z dírek na dně květináče, ale nevím, jestli to je ten správný indikátor. Něco jsem četl o tom, že pokud sukulenty začínají růst pomalu nebo dokonce zastavují růst úplně, může to znamenat, že by měly být přesazeny. Je to pravda? A co když už vykvetly? Může to být také známka toho, že potřebují více místa? Také bych chtěl vědět, jestli je důležité zkontrolovat kvalitu půdy – co když je už vyčerpaná? Mám dojem, že moje rostlina vypadá zdravě, ale přesto se bojím, aby jí něco nechybělo. Jaké další znaky bych měl sledovat? Mám také několik různých druhů sukulentů – platí stejné pravidlo pro všechny nebo jsou nějaké specifické potřeby pro určité druhy? Všechno kolem pěstování těchto krásných rostlin mě fascinuje, a tak chci udělat vše pro to, abych jim dopřál tu nejlepší péči. Díky za jakékoli tipy!

191 slov
1.9 minut čtení
18. 8. 2021
Daniela Machačová

Takhle, pokud vidíš, že kořeny ti lezou z dírek, tak to je jasný signál, že už bys měl přesadit. Další věc je, když rostlina přestává růst nebo roste pomalu – to může znamenat, že už má málo místa nebo že je zemina vyčerpaná. Když sukulent vykvete, tak to může taky být známka, že potřebuje víc prostoru. Zkontroluj půdu, jestli není slehlá nebo moc mokrá. U některých druhů to může být trošku jinak, ale většinou platí stejný pravidla. Každopádně, když si nejsi jistej, tak je lepší přesadit dřív než později. Takže pokud máš pocit, že něco není v pořádku, směle do toho!

101 slov
1 minut čtení
12. 12. 2023
Ladislav Sládek

Přesazení sukulentů poznáš podle pár signálů. Pokud vidíš, že kořeny lezou ven z dírek, tak to je jasný znak, že už se cítí stísněně. Další indikátor je, když rostlina zpomalí růst nebo vypadá slabě – když už nekvete nebo se začne kroutit, to je špatně. Vykvetení může taky znamenat, že potřebují více prostoru, ale spíš je to známka, že jsou v dobré kondici. O půdě se taky mluvilo – pokud je už vyčerpaná a vypadá jako bláto nebo se na ní tvoří povlak, měli byste ji vyměnit. Každý druh má svoje specifika, ale obecně platí stejné pravidlo pro všechny sukulenty. Občas se podívej na listy – pokud žloutnou nebo opadávají, to není dobrý znamení. Takže jo, když vidíš tyhle věci, klidně je přesadť.

123 slov
1.2 minut čtení
7. 12. 2024
Štěpán Šindelář
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Kdy a jak přesazovat víceleté rostliny: Klíčové tipy pro zachování zdraví a vitalityObjevte, kdy a jak správně přesazovat víceleté rostliny, aby zůstaly zdravé a vitální. Naleznete praktické rady a techniky, které minimalizují stres p...
1000 slov
10 minut čtení
27. 12. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky