Meskalin.cz/Fórum/Můžu přesazovat víceleté rostliny i na jaře?

Můžu přesazovat víceleté rostliny i na jaře?

Zajímalo by mě, jestli je vhodné přesazovat víceleté rostliny během jarní sezóny. Mám několik sukulentů a kaktusů, které potřebují více prostoru, a už jsem o tom přemýšlel nějakou dobu. Slyšel jsem, že jaro je ideální doba pro výsadbu nových rostlin, ale nevím, jak to funguje u těch starších a větších. Mám obavy, jestli je to v pořádku pro jejich zdraví a zda by to nemohlo způsobit šok nebo něco podobného. Jaké máte zkušenosti? Je lepší počkat na léto, nebo se toho můžu chopit už teď? Přijde mi to jako dobrý čas na přesazování, protože vše kolem začíná kvést a ožívat, ale radši bych se ujistil, než udělám nějakou chybu. A co když se jedná o citlivější druhy? Je nějaký speciální postup, který bych měl dodržovat při přesazování právě na jaře? Děkuju za všechny rady!

134 slov
1.3 minut čtení
30. 5. 2022
Vojtěch Hruška

Jasně, jaro je super čas na přesazování víceroletých rostlin, včetně sukulentů a kaktusů. Většinou začínají růst, takže se můžou rychleji vzpamatovat. Ale pozor, pokud máš nějaký citlivější druhy, tak se může stát, že je to trochu šokuje. Důležité je, aby ses snažil přesazovat do čerstvýho substrátu a vyhnul se moc velkým změnám počasí. Snaž se je nechat nějakou dobu po přesazení v klidu, ideálně na místě, kde nejsou vystavený přímým slunečním paprskům. Takže jo, klidně můžeš začít s přesazováním, ale buď opatrnej a sleduj, jak se rostliny adaptujou.

88 slov
0.9 minut čtení
9. 10. 2023
Jaroslav Starý

Jasně, jaro je vlastně super čas na přesazování víceroletých rostlin, včetně sukulentů a kaktusů. Tyhle rostliny začínají oživat a růst, takže se to dá zvládnout. Je dobrý mít na paměti, že pokud máš citlivější druhy, tak bych doporučil být opatrnej. Zkus je přesadit do většího květináče, ale dej pozor na kořeny – když je poškodíš, může to být problém. Po přesazení je dobrý je nepřehnojovat hned, nech je chvilku si zvyknout. A pokud máš nějaké konkrétní sukulenty, co mají rády suchý prostředí, dej jim čas, než je zase zaliješ. Takže klidně do toho jdi, ale dělej to s rozumem!

99 slov
1 minut čtení
22. 1. 2024
Milan Sýkora
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Kdy a jak přesazovat víceleté rostliny: Klíčové tipy pro zachování zdraví a vitalityObjevte, kdy a jak správně přesazovat víceleté rostliny, aby zůstaly zdravé a vitální. Naleznete praktické rady a techniky, které minimalizují stres p...
1000 slov
10 minut čtení
27. 12. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky