Meskalin.cz/Fórum/Kořeny venku z květináče, co teď?

Kořeny venku z květináče, co teď?

Mám problém se svými rostlinami, konkrétně s jedním kaktusem a pár sukulenty. Zjistil jsem, že se kořeny dostávají ven z květináče, a nevím, co s tím mám dělat. Začalo to tak, že jsem si všiml, že rostlina jakoby vypadá trochu stísněně, ale teď už je to mnohem horší. Kořeny se doslova vyplazily ven a částečně visí z dírek na dně květináče. Je to normální, nebo to znamená, že bych měl něco udělat? Mám je přesadit do většího květináče? Jak velký by ten nový měl být? A co když to udělám špatně? Bojím se, že bych mohl rostliny poškodit nebo dokonce zabít. Nechci je stresovat, ale vypadá to, že už se necítí dobře. Měli byste nějaké tipy, jak poznat, kdy je správný čas na přesazení? A co s kořeny, které už jsou venku? Mám je nějak upravovat nebo nechat být? Hrozně mě to trápí, protože tyhle rostlinky mám opravdu rád a chtěl bych jim dopřát nejlepší péči. Díky za jakékoli rady!

160 slov
1.6 minut čtení
27. 5. 2021
Miroslava Bártová

Tak to vypadá, že tvoje rostliny potřebují více prostoru. Když kořeny lezou ven z květináče, je to jasné znamení, že už jsou stísněné. Určitě bys je měl přesadit do většího květináče. Zkus najít takový, který je o 2-5 cm širší než ten současný. Před přesazením je dobré zkontrolovat kořeny, pokud jsou moc zmuchlané nebo poškozené, klidně je trochu zkrátit. Jinak je nech na pokoji a dej je do nového substrátu. Přesazení může být pro rostliny stresující, ale pokud to uděláš opatrně, měly by se rychle vzpamatovat. Snaž se jim nedat moc hnojiva hned po přesazení, dej jim čas na aklimatizaci. Jakmile budeš mít nové místo, můžeš pozorovat, jestli začnou růst lépe.

111 slov
1.1 minut čtení
5. 12. 2023
František Maleček

Vypadá to, že tvé rostliny jsou přerostlé a potřebují nový květináč. Kořeny venku znamenají, že už nemají dost místa a mohly by mít problémy, pokud se s tím nic neudělá. Přesazení je určitě dobrý krok. Zkus vybrat květináč o pár centimetrů větší než ten stávající, aby měly prostor na růst. Při přesazování buď opatrný, aby ses nedotkl kořenů moc hrubě – nejlepší je je nechat tak, jak jsou, pokud nejsou poškozené. Můžeš použít čerstvou kaktusovou půdu, to jim pomůže. A neboj se, pokud to uděláš správně, tak by měly brzy znovu prospívat. Dobrá známka, že je čas na přesazení, je právě to, když vidíš kořeny venku nebo když rostlina vypadá stísněně a netvoří nové listy. Hodně štěstí!

117 slov
1.2 minut čtení
6. 9. 2022
Jaroslava Vlková
Meskalin.cz/Články/Víceletá expanze
Kdy a jak přesazovat víceleté rostliny: Klíčové tipy pro zachování zdraví a vitalityObjevte, kdy a jak správně přesazovat víceleté rostliny, aby zůstaly zdravé a vitální. Naleznete praktické rady a techniky, které minimalizují stres p...
1000 slov
10 minut čtení
27. 12. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky