Meskalin.cz/Fórum/Jak pečovat o kaktusy, abych je měl zdravé a krásné?

Jak pečovat o kaktusy, abych je měl zdravé a krásné?

Přemýšlím o tom, jak správně pečovat o kaktusy. Vím, že se jedná o rostliny, které potřebují specifické podmínky, ale nejsem si jistý, co přesně to obnáší. Jak často by se měly zalévat? Je pravda, že kaktusy potřebují hodně slunce, nebo stačí jen pár hodin denně? A co hnojivo? Mám používat nějaké speciální pro sukulenty, nebo stačí běžné hnojivo? Chci, aby moje kaktusy vypadaly co nejlépe, ale mám strach, že je zničím. Také bych rád věděl něco o tom, jaký typ substrátu je nejlepší pro jejich pěstování - mám zvolit něco s dobrou drenáží? Rád bych se vyhnul častému přesazování a hledal metody, které by mi pomohly udržet kaktusy zdravé a šťastné dlouhodobě. Pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně péče o kaktusy doma, budu moc vděčný za jakékoli informace. Jaké jsou tedy nejlepší praktiky pro údržbu těchto fascinujících rostlin?

139 slov
1.4 minut čtení
3. 8. 2023
Martin Mach

Kaktusy jsou fajn rostliny, ale je dobrý vědět, jak na ně. Zálivku moc nepreháněj, stačí tak jednou za 2-4 týdny, a to hlavně v období růstu (na jaře a v létě). V zimě je klidně nech vyschnout. Slunce mají rády, ideální je nějaké místo, kde dostanou aspoň 6 hodin denně. Hnojivo je taky důležitý – kup si speciální pro sukulenty, ten obyčejný moc nefunguje. Substrát by měl být dobře propustný, já používám směs písku a zeminy pro kaktusy. Při přesazování to chce minimálně jednou za pár let, když vidíš, že už nemají místo. Když máš dobré podmínky a dodržuješ tyhle věci, měly by být v pohodě. Drž se toho a kaktusy budou zdravé a hezké.

115 slov
1.2 minut čtení
12. 2. 2024
Rudolf Navrátil

Kaktusy jsou fajn, ale fakt je potřeba je mít na paměti. Zalévání je důležité, ale neměly bys být přelité. Obecně platí, že v létě stačí jednou za dva týdny, v zimě si dej pauzu. Slunce milují, ideálně tak 6 hodin denně, ale vystavit je na přímé slunce hned po koupi asi není nejlepší nápad, radši je aklimatizuj. Hnojivo – jo, dej jim to speciální pro sukulenty a kaktusy, funguje líp než normální. Co se substrátu týká, potřebuješ něco s dobrou drenáží, takový ten směs písku a hlíny je super. Přesazování nedělej moc často, jednou za pár let stačí. Když jim dáš dobré podmínky a trochu lásky, měly by být spokojený.

110 slov
1.1 minut čtení
20. 7. 2024
Renata Koubová
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Exotické rostliny pro malebné interiéry: Co byste měli vědět?Objevte fascinující svět exotických rostlin a naučte se, jak je začlenit do vašeho interiéru s přehledem současných trendů a užitečnými tipy pro údržb...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky