Meskalin.cz/Fórum/Exotické rostliny do tmavších místností

Exotické rostliny do tmavších místností

Hledám tipy na exotické rostliny, které by se daly umístit do místností, kde není moc světla. Mám doma docela tmavý obývák a přemýšlím, jak ho oživit nějakou zelení, ale bojím se, že většina rostlin potřebuje více slunečního světla, než co mám k dispozici. Uvažoval jsem o pokojových rostlinách, ale rád bych něco opravdu zajímavého, co by dodalo místnosti šmrnc a exotiku. Zajímá mě, jestli existují rostliny, které jsou tolerantní k nízkému osvětlení a zároveň vypadají dobře. Možná něco jako kaktusy nebo sukulenty? Nechci investovat do rostlin, které okamžitě uschnou nebo se nebudou vyvíjet tak, jak bych si přál. Jaké exotické druhy byste doporučili pro tmavší prostory? A co třeba péče o ně? Jak často je zalévat nebo hnojit? Budu vděčný za všechny rady a tipy!

125 slov
1.3 minut čtení
19. 11. 2024
Šárka Bláhová

Takže, pokud máš tmavší místnost, neboj! Existuje pár exotických rostlin, co to zvládnou. Například filodendrony a monstera – ty se s nízkým světlem docela kamarádí a navíc vypadají fakt dobře. Pak je tu i sansevieria (nebo hadí rostlina), která je super odolná a skoro jí nic nezabije.

Pokud bys chtěl něco opravdu zajímavého, tak zkus dracaenu nebo zz plant (Zamioculcas zamiifolia) – ty jsou taky dost tolerantní na světlo a pěkně rostou. Kaktusy a sukulenty obecně potřebují víc světla, takže bych je raději vynechal.

Co se týče péče, tak tohle chceš zalévat spíš méně než víc, hnojit můžeš jednou za měsíc v létě. V zimě většinou stačí méně. Jo, a kontroluj substrát – když je vršek suchý, pak zalij. Snad ti to pomůže oživit ten obývák!

126 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Roman Karásek

Zkus třeba sansevierii (hadí rostlina), ta je fakt nenáročná a snese i tmavší kouty. Pak je tu zamiokulkas, ten je taky super pro nízké osvětlení a má pěkný lesklý listy. Další možnost je dracéna, co má různý odrůdy a vypadá fakt exoticky. Kaktusy a sukulenty obecně moc nesnášejí stín, ale existují i takový, co vydrží víc. Co se zalévání týče, tak většina těchto rostlin potřebuje minimálně – jednou za 2-3 týdny by mělo stačit. Hnojit můžeš tak jednou za měsíc v období růstu. Určitě ale dej pozor na přelití, to je zabiják! Takže si na to dej bacha.

98 slov
1 minut čtení
15. 1. 2025
Tereza Buchtová
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Exotické rostliny pro malebné interiéry: Co byste měli vědět?Objevte fascinující svět exotických rostlin a naučte se, jak je začlenit do vašeho interiéru s přehledem současných trendů a užitečnými tipy pro údržb...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky