Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl zalévat svou rostlinu monstera?

Jak často bych měl zalévat svou rostlinu monstera?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám doma monstu a chci se jí věnovat, ale nejsem si úplně jistý, jak správně zalévat. Je to taková krásná rostlina s těmi velkými listy, co má ráda světlo, ale mám pocit, že se jí daří i ve stínu. Jak často by jí tedy měla dostávat vodu? Je lepší ji zalévat pravidelně, nebo spíš podle toho, jak vypadá? Slyšel jsem, že by se neměla nechat stát ve vodě, aby nezhnila, ale co to přesně znamená? Mám ji prostě zalévat, až když je půda suchá? Jak moc by měla být půda vlhká, než ji znovu zaliju? A co třeba roční období, má na to nějaký vliv? V létě ji mám víc zalévat než v zimě? Budu opravdu rád za jakékoli tipy a rady od zkušenějších pěstitelů. Díky moc!

131 slov
1.3 minut čtení
31. 3. 2024
Jaroslava Řezníková

Záleží na tom, jak máš nastavený byt a jaký je tam vlhkost. Obecně se doporučuje zalévat monstera, když je vrchní vrstva půdy suchá. Takže klidně zkus strčit prst do země a když je suchá tak zalij. V létě, kdy rostlina roste víc, můžeš zalévat častěji, třeba jednou týdně, ale v zimě stačí i jednou za 10 dní nebo i méně. Určitě dej pozor, aby se ti neusazovala voda v podmisku, protože to může způsobit hnilobu kořenů. A jo, světlo je důležitý, ale pokud máš nějaký stín, tak by měla taky přežít. Hlavně to nepřehánět s vodou! Tak hodně štěstí!

99 slov
1 minut čtení
14. 1. 2024
Andrea Benešová

No, co se týče zalévání monstery, je to docela jednoduchý. Měl bys jí zalévat, až bude vrchní vrstva půdy suchá, tak 2-3 cm pod povrchem. Záleží na ročním období, v létě chce víc vody, protože je teplo a roste, ale v zimě to můžeš dost omezit. Nech ji nikdy stát ve vodě, to je důležitý, protože kořeny pak můžou začít hnít. Když máš pocit, že je dost vlhká, klidně ji nech chvíli beze zalévání. Pokud začne žloutnout nebo opadávat listy, to může být známka toho, že jí to buď moc nebo málo vody. Takže prostě pozoruj a podle toho se řiď.

101 slov
1 minut čtení
15. 4. 2024
Jindřich Buchta
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Exotické rostliny pro malebné interiéry: Co byste měli vědět?Objevte fascinující svět exotických rostlin a naučte se, jak je začlenit do vašeho interiéru s přehledem současných trendů a užitečnými tipy pro údržb...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky