Meskalin.cz/Fórum/Můžu mít palmu v obýváku, pokud tam svítí slunce jen pár hodin?

Můžu mít palmu v obýváku, pokud tam svítí slunce jen pár hodin?

Zajímá mě, jestli je reálné mít palmu v obýváku, když tam svítí slunce jen pár hodin denně. Mám na mysli takovou tu klasickou pokojovou palmu, co se často vidí v kancelářích nebo jako dekorace do bytu. Myslím, že někteří lidé říkají, že palmy potřebují hodně světla, ale co když mám prostorný obývák, který je spíš na severní straně a slunce tam svítí jen odpoledne? Přemýšlím o tom, jestli to pro tu palmu bude stačit. Nechci ji trápit málo světla, ale zase bych ji rád měl doma, protože mi přišla jako skvělý doplněk. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké speciální odrůdy palm, které by mohly přežít v takových podmínkách. A co třeba umělé osvětlení? Myslíte, že by pomohlo? Rád bych slyšel názory dalších pěstitelů a jejich zkušenosti s pěstováním palem v podobných podmínkách. Jaké máte tipy, abych se vyhnul tomu, že mi palma uschne nebo ztratí všechny listy? Dík za pomoc!

150 slov
1.5 minut čtení
21. 12. 2023
František Maleček

Jasně, palmu v obýváku mít můžeš, i když tam nemáš moc slunce. Existujou některý druhy, co mají rády trochu méně světla, třeba Areca nebo Kentia palmy. Ty se s tím umí poprat a jsou docela odolný. Co se týče toho umělýho osvětlení, tak to může fakt pomoct, obzvlášť když si pořídíš nějakou LED lampu na rostliny. Měla bys ji mít zaplou pár hodin denně, aby dostala dostatek světla. Jinak je důležitý nezapomínat na zálivku a vzdušnou vlhkost, palmám to dělá dobře. Takže klidně to zkus, ale sleduj ji a když začne žloutnout nebo shazovat listy, tak ji rychle přesuň nebo uprav podmínky.

102 slov
1 minut čtení
21. 1. 2025
Michal Pospíšil

Tak palmám se obecně moc nedoporučuje málo světla, ale nejsou všechny stejné. Některé odrůdy jako třeba areka nebo kentia jsou trochu tolerantnější k horším světelným podmínkám. Pokud ti slunce svítí jen pár hodin, zkus je umístit co nejblíž k oknu. Umělé osvětlení by určitě mohlo pomoct, stačí nějaké LED grow lights, co ti dodají potřebný spektrum. Hlavně nezapomeň na pravidelnou zálivku, ale s mírou – palmy nemají rády stát ve vodě. Když uvidíš, že listy začnou hnědnout nebo opadávat, asi je málo světla nebo moc vody. Zkus i občas otáčet rostlinu, ať se hezky vyrovnává ke světlu. Hlavně se nenech odradit, pár lidí už to zvládlo i v horších podmínkách.

110 slov
1.1 minut čtení
22. 5. 2024
Marek Tesař
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Exotické rostliny pro malebné interiéry: Co byste měli vědět?Objevte fascinující svět exotických rostlin a naučte se, jak je začlenit do vašeho interiéru s přehledem současných trendů a užitečnými tipy pro údržb...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2023
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky