Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy v bytě?

Jak často zalévat kaktusy v bytě?

Kaktusy jsou fascinující rostliny, které si získávají srdce mnoha lidí díky své jedinečné kráse a odolnosti. Ale jak často bych měl vlastně zalévat kaktusy, které mám doma? Mám je už nějakou dobu, ale nejsem si jistý, zda jim dávám dost vody nebo naopak příliš. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují méně vody než jiné rostliny, ale jak to přesně funguje? Dělám si starosti, abych jim neublížil, protože vím, že přemokření může být pro kaktusy smrtelné. Někde jsem četl, že by se měly zalévat jednou za čas, ale co to vlastně znamená? Jak poznám, kdy jsou suché a kdy je správný čas na zálivku? Záleží to třeba i na ročním období nebo na tom, kolik světla mají? Také bych chtěl vědět, jestli existují nějaké specifické tipy pro zalévání různých druhů kaktusů nebo sukulentů. Jaké jsou vaše zkušenosti? Jak často zaléváte vy svoje kaktusy v bytě a máte nějaké osvědčené metody nebo triky, které byste doporučili? Díky moc za všechny rady!

158 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2023
Kristýna Němcová

Zalévání kaktusů v bytě je celkem jednoduchý proces, ale chce to trochu citu. Obecně platí, že kaktusy se zalévají méně než jiné rostliny, takže stačí jednou za 2-3 týdny v létě a tak jednou za měsíc nebo i míň v zimě. Hlavně sleduj půdu – pokud je suchá na dotyk, je čas na zálivku. Přemokření je fakt průšvih, tak radši zalít méně. Na jaře a v létě, když mají dost světla a tepla, můžou chtít víc vody. Zkus třeba podložit květináč podmiskou, aby přebytečná voda mohla odtéct. Každý druh může mít trochu jiné potřeby, tak se podívej na konkrétní tipy pro ty tvoje. Když se ti začnou zdát kaktusy měkké nebo začnou hnědnout, tak to jsou známky buď moc nebo málo vody. Takže sleduj je a experimentuj! Kaktusy jsou dost odolné, takže když je nebudeš úplně přelívat, měly by být v pohodě.

142 slov
1.4 minut čtení
29. 11. 2024
Ladislav Zeman

Záleží na druhu kaktusu a na ročním období, ale obecně platí, že kaktusy chceš zalévat tak jednou za 2-3 týdny v létě a v zimě klidně i jednou za měsíc nebo méně. Je důležitý, aby substrát mezi zálivkami pořádně proschnul, to je klíčový faktor, jinak ti začnou hnít kořeny. Můžeš to zkontrolovat tak, že strčíš prst do země – když je suchá, tak je čas zalít. Když máš kaktusy na slunném místě, tak možná budeš muset zalévat častěji, protože se víc vysuší. Jinak taky záleží na velikosti květináče a na tom, jak moc je substrát propustný. Někteří lidé doporučují používat speciální substrát pro sukulenty, což může pomoct. Takže jo, experimentuj a sleduj, jak reagují – uvidíš, co jim dělá dobře.

120 slov
1.2 minut čtení
5. 12. 2024
Monika Konečná
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Kaktusy ve městě: Jak pěstovat a pečovat o ně v urbaním prostředí?Objevte tajemství úspěšného pěstování kaktusů v panelových bytech a jejich přizpůsobení městskému životu. Naučte se, jak zajistit ideální podmínky pro...
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky