Meskalin.cz/Fórum/Jak se rozmnožují kaktusy a sukulenty doma?

Jak se rozmnožují kaktusy a sukulenty doma?

V poslední době jsem si oblíbila pěstování kaktusů a sukulentů a chtěla bych se dozvědět více o tom, jak je vlastně možné je rozmnožovat doma. Zajímalo by mě, jestli je lepší použít semena nebo řízky a jaký způsob je pro začátečníka nejjednodušší. Slyšela jsem, že některé druhy kaktusů se dají snadno množit pomocí odřezků, ale nejsem si jistá, jestli to platí i pro všechny druhy. Jakým způsobem by se měly řízky připravit, aby dobře zakořenily? A co hnojení, je potřeba nějak speciální hnojivo během růstového období? Také by mě zajímalo, jak dlouho obvykle trvá, než vyklíčí semena a jestli existují nějaké tipy na urychlení tohoto procesu. Myslím, že bych chtěla zkusit obojí – jak množení ze semen, tak i z řízků. Ještě jsem slyšela o tom, že existují i další metody jako je třeba dělení trsů u některých sukulentů. Jak to vlastně funguje? Co dalšího bych měla mít na paměti při rozmnožování těchto rostlin? Budu vděčná za jakékoli rady nebo zkušenosti, které mi pomohou uspět v mých pěstovatelských pokusech.

169 slov
1.7 minut čtení
9. 6. 2024
Petr Štěpánek

Rozmnožování kaktusů a sukulentů je fakt super a zvládne to skoro každej. Řízky jsou asi nejjednodušší cesta, většina druhů se dá takhle množit. Uřízni kousek z rostliny, nechej ho pár dní oschnout, aby se na řezu vytvořil kalus. Pak ho můžeš zasázet do suché půdy a trochu zalít, ale moc to nepřeháněj. Hnojení během růstovýho období je fajn, nejlepší je nějaký speciální hnojivo pro sukulenty nebo kaktusy, ale v malých dávkách. Co se týká semen, tak tam to trvá dýl – klíčení může trvat i několik týdnů až měsíců. Urychlit to můžeš teplem a vlhkostí. Dělení trsů u sukulentů je taky jednoduchý – stačí oddělit části rostliny a zasadit samostatně. Při rozmnožování nezapomeň na světlo a správnou půdu, jinak budeš mít problém. Takže zkus obojí a pokud narazíš na nějaký potíže, tak se neboj zeptat.

135 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Richard Kovář

Rozmnožování kaktusů a sukulentů je celkem jednoduchý proces, ideální pro začátečníky. Nejlepší způsob, jak začít, je řízkování. Můžeš si vzít řízky z některých kaktusů nebo sukulentů, většinou stačí odříznout část s nožem a nechat ji zaschnout na pár dní, aby se rána zahojila. Potom ji můžeš zasadit do suchého substrátu. U některých druhů to jde fakt snadno, ale jiný kaktusy můžou být trochu vybíravější.

Hnojení není nutné hned, ale během růstového období (na jaře a v létě) můžeš použít speciální hnojivo pro sukulenty a kaktusy – stačí slabý roztok. Co se týče semen, tak to může trvat dost dlouho – klíčení může trvat od pár týdnů po několik měsíců. Můžeš zkusit semena zakrýt sklem nebo fólií, aby jsi udržela vlhkost.

Dělení trsů funguje u některých sukulentů, například u aloe nebo echeverie. Stačí opatrně oddělit odnože a zasadit je zvlášť. Hlavně si dej pozor na to, aby ses vyhnula přelití – to je smrtící pro většinu kaktusů a sukulentů. Tak hodně štěstí s pěstováním!

161 slov
1.6 minut čtení
16. 4. 2023
Martin Žižka
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Kaktusy ve městě: Jak pěstovat a pečovat o ně v urbaním prostředí?Objevte tajemství úspěšného pěstování kaktusů v panelových bytech a jejich přizpůsobení městskému životu. Naučte se, jak zajistit ideální podmínky pro...
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky