Meskalin.cz/Fórum/Proč mi kaktusy zhnědnou a co s tím dělat?

Proč mi kaktusy zhnědnou a co s tím dělat?

Nedávno jsem si všiml, že moje kaktusy začínají mít podivnou hnědou barvu a jsem z toho dost nervózní. Mám několik různých druhů, které jsem si pořídil docela nedávno a doufal jsem, že je budu mít v dobré kondici. Zatímco některé z nich se zdály být v pořádku, jiné se začaly měnit, jako by je něco trápilo. Nejdřív jsem si myslel, že možná dostávají moc slunce, protože je mám na okně, ale pak jsem si říkal, že to není možné, když jsou přece kaktusy zvyklé na slunné prostředí. Ale co když to není jen slunce? Mohlo by to být něco s vodou? Přehnal jsem to s zaléváním? Zjistil jsem, že některé kaktusy mohou mít problémy se suchým vzduchem nebo dokonce s tím, jakou půdu používám. Možná by mě zajímalo, jestli to může být známka nějaké nemoci nebo parazita? Jestli někdo ví, co by mohlo způsobovat tuto hnědou barvu a co se s tím dá dělat, byl bych moc vděčný za rady. Jak správně ošetřit kaktusy, aby se mi nepoškodily ještě víc? Mám je přesunout jinam nebo změnit zalévání? Co vlastně pomůže obnovit jejich zdraví a barvu? Díky moc za pomoc.

189 slov
1.9 minut čtení
28. 5. 2023
Monika Hanzlová

Zhnědnutí kaktusů může mít pár příčin. Může to být známka spálení od slunce, ale taky přehřátí nebo špatné zalévání. Kaktusy potřebují málo vody, takže pokud je zaléváš často, může to poškodit kořeny a způsobit hnědnutí. Zkus zkontrolovat, jestli mají dobrou drenáž a že nejsou ve vodě.

Další věc je vzdušná vlhkost, pokud máš v bytě suchý vzduch, tak to může kaktusy taky trápit. Možná bys je mohl přesunout na místo s rozptýleným světlem, aby neměly přímý úpal, což je pro ně lepší.

Pokud máš pocit, že by to mohl být parazit nebo nemoc, tak se koukni na listy, jestli tam nejsou nějaké skvrny nebo pavučinky. Proti parazitům můžeš zkusit insekticid. Jinak sleduj, jak se vyvíjejí a zkus je přesadit do čerstvé půdy vhodné pro sukulenty. Drž palce!

127 slov
1.3 minut čtení
31. 1. 2023
Věra Špačková

Taky jsem měl podobný problém. Kaktusy můžou zhnědnout z různých důvodů. Může to bejt moc slunce, ale spíš bych to viděl na přelití. Kaktusy potřebujou suchou půdu a pokud je zaléváš moc často, kořeny můžou začít hnít. Zkontroluj, jestli máš dobrý odtok, aby se voda nedržela. Pokud je vzduch u tebe fakt suchý, zkus je rosit, ale s mírou. Někdy se taky může objevit plíseň nebo paraziti, takže se podívej i na to. Jestli už máš poškozený kaktus, zkus odstranit hnědé části a dej ho na pár dní do sucha. Přemístění na jasnější místo může pomoct, ale pozor na přímý úpal. Měj na paměti, že změny neřeš přes noc – chce to čas. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
13. 10. 2024
Antonín Dobiáš
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Kaktusy ve městě: Jak pěstovat a pečovat o ně v urbaním prostředí?Objevte tajemství úspěšného pěstování kaktusů v panelových bytech a jejich přizpůsobení městskému životu. Naučte se, jak zajistit ideální podmínky pro...
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky