Meskalin.cz/Fórum/Můžu mít kaktusy na okně, když svítí slunce?

Můžu mít kaktusy na okně, když svítí slunce?

Zajímalo by mě, jestli je v pořádku mít kaktusy na okně, kde na ně svítí slunce. Mám doma několik různých druhů kaktusů a dostávají hodně světla, hlavně ráno a odpoledne. Slyšel jsem, že některé kaktusy milují slunce, ale jsem si také vědom toho, že příliš intenzivní sluneční paprsky mohou způsobit spálení rostlin. Mám obavy, že pokud je tam nechám, tak se jim to nemusí líbit. Jaká je ideální pozice pro kaktusy? Mělo by být okno obrácené na jih, nebo je lepší severní strana? A co když na ně svítí slunce celý den? Jaký vliv má na růst a zdraví kaktusů příliš mnoho slunce? Jsou nějaké konkrétní druhy kaktusů, které jsou na přímé slunce citlivější než jiné? Vím, že péče o kaktusy může být náročná a rád bych se ujistil, že dělám pro své rostliny to nejlepší. Takže je pro ně slunce na okně dobrá volba, nebo bych měl hledat jiné místo?

151 slov
1.5 minut čtení
11. 5. 2024
Alena Hlaváčová

Kaktusy obecně mají rády slunce, ale záleží na druhu. Některé druhy snesou přímé slunce celý den, zatímco jiné můžou snadno spálit. Když je máš na okně, kde svítí slunce, koukni, jak reagují. Jestli se začnou zbarvovat do žluta nebo hněda, tak to znamená, že mají moc slunce. Ideálně bys měl mít okno na jih pro většinu kaktusů, ale severní strana může být lepší pro ty citlivější. Zkus je trochu stínit během nejintenzivnějších hodin, třeba nějakým záclonami. Hlavně si dej pozor na teplotu a zálivku, to je taky hodně důležitý. Takže jo, slunce je fajn, ale pozor na to, aby to nebylo moc intenzivní.

103 slov
1 minut čtení
28. 9. 2024
Markéta Košťálová

No, kaktusy většinou fakt milují slunce, takže okno s pořádným světlem je pro ně super. Ale pozor, pokud na ně svítí slunce celý den, tak můžeš mít problém. Měly by dostávat nějaké přímé světlo, ale ne zase tolik, aby se spálily. To se může stát hlavně v létě, když je horko. Jih je dobrá strana, tam mají dostatek slunce, ale na jaře a v létě můžeš zkusit trochu stínit nebo je dát dál od okna v největším vedru. Někdy je lepší mít kaktusy na východním nebo západním okně, tam mají hezké ráno nebo večer bez toho, aby byly hned spálené. Některé druhy, jako třeba kaktus Echinopsis, snesou víc slunce, ale jiné jako Mammillaria můžou být citlivější. Takže jo, buď opatrný a sleduj je, aby ti nezhnědly nebo nezačaly shazovat trny.

130 slov
1.3 minut čtení
9. 11. 2024
Dominik Šafařík
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Kaktusy ve městě: Jak pěstovat a pečovat o ně v urbaním prostředí?Objevte tajemství úspěšného pěstování kaktusů v panelových bytech a jejich přizpůsobení městskému životu. Naučte se, jak zajistit ideální podmínky pro...
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky