Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro pěstování kaktusů?

Jaký substrát je nejlepší pro pěstování kaktusů?

Jsem začátečník v pěstování kaktusů a chtěl bych se zeptat, jaký substrát je vlastně nejlepší pro jejich růst. Slyšel jsem, že kaktusy potřebují něco jiného než běžné květinové zeminy, ale nejsem si jistý, co přesně použít. Mám doma několik různých druhů kaktusů, a tak bych rád věděl, jestli existuje nějaký univerzální substrát, nebo jestli je lepší míchat různé komponenty. Zajímá mě také, jaké složení by to mělo mít, aby to bylo ideální. Zmínil jsem slyšel o písku a štěrku – je to pravda? Jaký poměr by měl být mezi těmito ingrediencemi? A co třeba rašelina nebo perlitu? Je to pro kaktusy vhodné? Dále by mě zajímalo, jestli se má substrát pravidelně měnit nebo doplňovat, abych zajistil správný růst a zdraví rostlin. Rád bych se vyhnul chybám, které by mohly způsobit hnilobu kořenů nebo jiné problémy. Děkuji za každou radu!

139 slov
1.4 minut čtení
20. 4. 2022
Božena Prokopová

Pro kaktusy je fakt důležitý mít správnej substrát, jinak tě čeká spousta problémů. Nejdůležitější je, aby to bylo dobře drenážní. Obecně se doporučuje míchat různý složky. Například, můžeš zkusit směs pískovité zeminy, štěrku a trochu rašeliny. Písek a štěrk pomůžou s odvodněním a rašelina dodá nějakou strukturu. Poměr by mohl být třeba 2:1:1 – dvě části písku, jedna část štěrku a jedna část rašeliny. Perlit je taky super, protože pomáhá udržovat vzdušnost substrátu.

Co se týče měnění substrátu, tak to není nutný dělat často. Kaktusy většinou nepotřebují častou výměnu, ale jednou za pár let to chce doplnit čerstvý substrát nebo zkontrolovat kořeny, jestli nejsou shnilý. Hlavně dej pozor na přelévání, to je pro ně smrtelný. Takže radši suchý substrát než mokrý. Snad to pomůže!

124 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2023
Monika Šilhavá

Tak kaktusy fakt potřebujou speciální substrát, protože normální květinová zemina je většinou moc těžká a zadržuje vodu, což může kaktusům uškodit. Doporučuju udělat si vlastní směs. Takže ideální je mix písku, perlitu a nějakýho hrubýho substrátu jako je třeba štěrk nebo lávová drť. Poměr by mohl být třeba 2:1:1 (dva díly písku, jeden díl perlitu a jeden díl štěrku). Rašelina se moc nedoporučuje, protože drží vodu víc, než je pro kaktusy zdravý. Co se týče měnění substrátu, tak to záleží na tom, jak rychle ti ty kaktusy rostou. Obecně se doporučuje měnit tak jednou za 2-3 roky, nebo když vidíš, že už ten substrát je vyloženě vyčerpaný. Jinak radši nekropit, aby se jim kořeny nehnily. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
6. 9. 2024
Milada Rybářová
Meskalin.cz/Články/Trendy v botanice
Kaktusy ve městě: Jak pěstovat a pečovat o ně v urbaním prostředí?Objevte tajemství úspěšného pěstování kaktusů v panelových bytech a jejich přizpůsobení městskému životu. Naučte se, jak zajistit ideální podmínky pro...
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2021
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky