Meskalin.cz/Fórum/Jak připravit sukulenty na zimu?

Jak připravit sukulenty na zimu?

Chtěla bych se zeptat, jak nejlépe připravit sukulenty na zimu, protože jsem slyšela, že to může být dost náročné. Mám několik druhů sukulentů, které mám venku na balkoně a teď už začíná být docela chladno. Co byste doporučili udělat, aby přežily zimní období bez problémů? Myslím, že je důležité vědět, jestli je mám přenést dovnitř, nebo je nechat venku, když jsou zvyklé na venkovní podmínky. A co zálivka? Měli bychom je zalévat i v zimě, nebo raději omezit vodu? A co substrát? Mám pocit, že by možná potřebovaly nějakou změnu, ale nejsem si jistá. Jaký typ půdy je pro ně nejlepší? Taky jsem přemýšlela o tom, jestli je dobré je nějak chránit před mrazem, třeba pomocí netkané textilie nebo jinými metodami. Co si o tom myslíte? Doufám, že mi někdo poradí a podělí se o zkušenosti, protože nechci přijít o své milované rostlinky. Děkuju!

144 slov
1.4 minut čtení
30. 4. 2024
Bohumil Doležel

Sukulenty na zimu je fakt potřeba připravit, jinak ti můžou umřít. Pokud už je chladno, tak bych je určitě přenesl dovnitř. Venku to pro ně může být moc drsné, zvlášť pokud mráz přijde. Zálivku omez, v zimě většina sukulentů spí a potřebují vodu míň. Takže klidně zalévej jen jednou za měsíc nebo i méně. Co se týče substrátu, tak ideální je nějaký propustný, s pískem nebo perlitem – to jim udělá dobře. A ohledně ochrany, jestli chceš nechat venku, tak můžeš použít netkanou textilii, ale radši bych je dal dovnitř do světlého místa, kde není moc teplo. Hlavně dávej pozor na přelití – to je pro ně smrtelný. Držím palce, ať ti to přežijou!

114 slov
1.1 minut čtení
13. 11. 2024
Helena Zemanová

Jo, sukulenty na zimu jsou fakt výzva. Pokud máš venku pár kousků, tak bych je určitě přenesl dovnitř, hlavně pokud se teploty blíží k nule. Oni sice snesou trošku chladu, ale mráz je může zabít. Takže pokud máš možnost, dej je na světlé místo v bytě, kde není moc teplo.

Zalévání je další věc. V zimě bys měla omezit vodu na minimum, protože sukulenty v zimě spí a nepotřebují tolik vody. Klidně je zalévej jen jednou za pár týdnů, podle toho, jak hodně vysychají.

Substrát by měl být dobře propustný, tak jestli máš nějakou směs na kaktusy nebo přidáš do běžného substrátu písek nebo perlit, to jim pomůže. Určitě by ti neublížila výměna substrátu, pokud vypadá vyloženě špatně.

A co se týká ochrany před mrazem, tak pokud bys je nechala venku, zabalit je do netkané textilie můžeš. Ale radši bych je fakt přenesl dovnitř a měl klid. Tak snad ti to pomůže a tvé sukulenty to dají bez problémů.

156 slov
1.6 minut čtení
24. 10. 2024
Jindřich Vávra
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Jak správně připravit sukulenty na zimní spánekPodrobný návod, jak uvést sukulenty do stavu zimního spánku, včetně teploty, zálivky a dalších tipů pro úspěšné přezimování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky