Meskalin.cz/Fórum/Co dělat se sukulenty v zimě?

Co dělat se sukulenty v zimě?

Mám doma pár sukulentů, které se mi moc líbí, ale teď, když už je zima a venku je fakt zima, nevím, co s nimi. Je pravda, že jsem někde slyšel, že sukulenty potřebují teplo a sluníčko a já se bojím, že jim ta zimní zima může ublížit. Jak to mám udělat, aby přežily? Mám je dát k oknu nebo na nějaké teplejší místo? A pokud je dám k oknu, nebudou mít moc málo světla? Co když tam bude moc chladno? Dám jim vodu jako normálně nebo s tím mám počkat, dokud se trochu oteplí? Slyšel jsem něco o tom, že by měly mít méně vody v zimě, ale jak to funguje? Mám je zalévat míň než v létě? A co hnojení, mám s tím přestat na zimu? Taky jsem přemýšlel nad tím, jestli bych je měl přestěhovat do jiného květináče nebo je nechat v tom samém. Co se stane, kdybych je přesadil? Bude to pro ně stresující v tak chladném období? Vlastně nevím ani, jak moc tepla potřebují a jestli je normální mít sukulenty doma v zimě. Mohli byste mi prosím poradit nějaké tipy a triky na péči o sukulenty během zimy?

192 slov
1.9 minut čtení
16. 6. 2024
Patrik Vaníček

Sukulenty v zimě fakt potřebují trochu jinou péči než v létě. Ideální je je mít u okna, kde je dost světla, ale dej pozor, aby tam nebylo moc chladno. V zimě se zalévá míň, protože sukulenty spí a nepotřebují tolik vody. Takže klidně počkej, až substrát trochu uschne, než je zase zaliješ. Hnojení radši vynech na zimu, to taky nedělají. Co se týče přesazování, tak pokud nemají moc místa, můžeš je přesadit, ale zbytečně je stresovat v zimě není nejlepší nápad. Takže pokud jsou v pohodě, nech je v tom samém květináči. Jo a nezapomeň na teplo, ideálně by měly být v teplejším prostředí, ale ne na přímém slunci. Drž se toho a měly by zvládnout zimu v pohodě.

119 slov
1.2 minut čtení
17. 10. 2024
Jindřich Kříček

Sukulenty v zimě potřebují opravdu jinou péči než v létě. Především je důležité, aby byly na teplejším místě, ideálně u okna, kde mají hodně světla. Jen pozor, na průvan, to by jim mohlo ublížit. Co se týče zálivky, tak určitě méně než v létě. V zimě spí a nepotřebují tolik vody, stačí je zalít třeba jednou za měsíc, podle toho jak půda vysychá. Hnojení během zimy klidně vynechej, na to není čas. Co se týče přesazování, to radši udělej až na jaře, teď bys jim mohl způsobit stres. V tomhle chladném období jsou sukulenty citlivější, tak ať to zvládnou bez zbytečných změn. Drž je prostě na světle a málo zalévej a měly by to přečkat.

115 slov
1.2 minut čtení
15. 7. 2023
Jindřiška Šebestová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Jak správně připravit sukulenty na zimní spánekPodrobný návod, jak uvést sukulenty do stavu zimního spánku, včetně teploty, zálivky a dalších tipů pro úspěšné přezimování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky