Meskalin.cz/Fórum/Můžu nechat sukulenty venku v zimě?

Můžu nechat sukulenty venku v zimě?

Zdravím, mám takovou otázku ohledně pěstování sukulentů a jejich přezimování. Mám několik krásných rostlinek, které jsem si pořídil během léta, a teď se mi naskytla myšlenka, jestli je můžu nechat venku i v zimě. Slyšel jsem různé názory – někteří lidé říkají, že je to v pohodě, ale jiní varují, že by mohly umřít na mráz nebo zimu. Jak to vlastně je? Jaké jsou optimální podmínky pro sukulenty v chladnějších měsících? Je nějaký rozdíl mezi různými druhy sukulentů? Myslím, že moje rostlinky jsou spíš na sluníčku zvyklé, ale fakt nevím, jak je ochránit před zimními mrazy. Co když je dám do nějaké zimní zahrady nebo na terasu, kde bývá trošku tepleji? Nebo je potřeba je přenést dovnitř do bytu? Kolik tepla vlastně potřebují a co když přijde náhlá změna počasí? Rád bych se dozvěděl víc o tom, co všechno bych měl udělat, aby moje sukulenty přežily zimu a třeba i prospívaly. Díky moc za jakékoli rady!

156 slov
1.6 minut čtení
29. 10. 2023
Ivana Brožová

Zimování sukulentů může být fakt oříšek. Vše záleží na druhu. Většina sukulentů je citlivá na mráz, takže pokud máš rostliny, co nejsou mrazuvzdorné, určitě bych je nedával ven. Zní to jako šílenství, ale některé druhy, třeba Agave nebo Sedum, zvládnou chlad lépe než ostatní. Když už je chceš mít venku, dej je někam, kde jsou chráněné - třeba pod střechu nebo do zimní zahrady. Tam bude tepleji a nenapadne je sníh ani silný vítr.

Pokud máš sukulenty zvyklé na slunce, snaž se je přehřívat alespoň do -5°C. Ale radši bych je vzal dovnitř, pokud očekáváš větší mrazy. V bytě jim stačí světlo a občasná zálivka. Měj na paměti, že jakmile se počasí změní, může to být pro ně dost stresující. Takže jestli cítíš, že se blíží zima nebo se chystá větší zima, neváhej je přenést dovnitř. Každopádně sleduj počasí a dávaj pozor na vlhkost, abys jim nezpůsobil hnilobu. Přeju hodně štěstí!

150 slov
1.5 minut čtení
5. 9. 2023
Romana Vorlová

Sukulenty většinou snesou teploty kolem nuly, ale záleží na druhu. Některé, jako třeba agáve nebo některé druhy rozchodníků, jsou odolnější. Pokud máš kaktusy nebo citlivější sukulenty, tak ti je venku nedoporučuji nechávat, protože mráz je může zabít. Ideální je je přesunout dovnitř, ale pokud chceš nějaké nechat venku, dej je třeba do zimní zahrady nebo na terasu, kde bude chráněno před větrem a sněhem. Klíčové je, aby byly na sluníčku, jinak ti zmrznou nebo se vytáhnou. A když přijde náhlá změna počasí a teploty spadnou pod nulu, tak to pro ně může být dost zlé. Takže radši opatrně a sleduj předpověď počasí!

102 slov
1 minut čtení
16. 5. 2024
Šárka Valentová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Jak správně připravit sukulenty na zimní spánekPodrobný návod, jak uvést sukulenty do stavu zimního spánku, včetně teploty, zálivky a dalších tipů pro úspěšné přezimování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky