Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v zimě?

Jak často zalévat sukulenty v zimě?

Zdravím všechny milovníky sukulentů a kaktusů! Mám otázku ohledně zalévání těchto úžasných rostlin v zimním období. Vím, že sukulenty jsou obecně hodně odolné a umí si uchovávat vodu, ale přesto mě zajímá, jak to s nimi v zimě vlastně je. Chci se vyhnout tomu, abych je zaléval příliš často a způsobil jim nějaké problémy, protože se obávám, že by mohly snadno uhnínout. Vím, že v zimě většina rostlin klade důraz na nižší zálivku, ale kolik vody vlastně potřebují sukulenty, když je venku zima? Jaký je vaše zkušenost s tímto obdobím? Zaléváte je stejně jako v létě, nebo je lepší počkat déle mezi jednotlivými zálivkami? A co se týče různých druhů sukulentů – mají třeba různé potřeby co se týče vody v zimě? Jak rozpoznat, kdy už je čas na další zalití? Mám také několik konkrétních druhů a zajímalo by mě, jestli se jejich potřeby liší. Pokud máte nějaké tipy nebo triky, jak správně pečovat o sukulenty v chladném období, budu moc rád za vaše rady! Děkuji!

166 slov
1.7 minut čtení
29. 3. 2023
Lukáš Zach

Zimní zálivka sukulentů je fakt specifická. Obecně platí, že bys měl zalévat mnohem méně než v létě. Třeba jednou za měsíc nebo i míň, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. V zimě většinou spí, takže vodu moc nepotřebují. Důležitý je, aby substrát mezi zaléváním pořádně oschnul. Když vidíš, že listy začínají být měkké nebo se kroutí, tak to asi chce vodu. U různých druhů to může být trochu jinak – některé sukulenty snesou víc vody, jiné míň. Takže je dobrý prostě sledovat, jak reagují. Osobně mám zkušenost, že když jsem si dal pozor na to, abych je nezalil moc, tak mi všechny přežily zimu bez problémů.

106 slov
1.1 minut čtení
8. 1. 2024
Ludmila Šrámková

Zalévání sukulentů v zimě je fakt jiný, než v létě. V zimě jim většinou stačí voda tak jednou za měsíc, možná i míň, záleží na teplotě a vlhkosti. Nejlepší je nechat substrát úplně vyschnout mezi zálivkami. Pokud máš sukulenty v chladnějším prostředí, tak klidně můžeš počkat i víc, hlavně pozor na uhnívání. Co se týče různých druhů, některé jsou náročnější, ale většina to má podobné – radši sucho než mokro. Takže věř svým rostlinám, pokud začnou mít měkké listy nebo se nějak mění, je to známka, že asi potřebují víc vody. Jinak se drž základního pravidla: když je substrát suchý na dotek, můžeš zalít. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
21. 6. 2024
Miroslav Coufal
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Jak správně připravit sukulenty na zimní spánekPodrobný návod, jak uvést sukulenty do stavu zimního spánku, včetně teploty, zálivky a dalších tipů pro úspěšné přezimování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky