Meskalin.cz/Fórum/Kdy začít s péčí o sukulenty na zimní spánek?

Kdy začít s péčí o sukulenty na zimní spánek?

S blížící se zimou se mi honí hlavou, jak správně připravit své sukulenty na zimní spánek. Mám několik různých druhů a chci se ujistit, že dostanou tu nejlepší péči, aby přečkaly chladné měsíce v pořádku. Zajímalo by mě, kdy je ten správný čas začít s jejich přípravou? Je to už teď, nebo mám ještě počkat na první mrazy? Slyšel jsem, že je důležité snížit zálivku, ale jak moc a kdy to udělat? A co se týče světla, mám je přemístit blíž k oknu, nebo je nechat tam, kde jsou? Možná máte nějaké tipy na to, jaké další kroky bych měl učinit před tím, než se počasí výrazně ochladí? Vím, že každý druh může mít své specifické potřeby, ale zajímalo by mě i obecné doporučení. Děkuji všem za rady a tipy!

130 slov
1.3 minut čtení
16. 11. 2024
Irena Rozsypalová

Zimní spánek sukulentů je fakt důležitej, takže to chce mít hlavu na správnym místě. Takže, jakmile začne být venku chladnějc, tak se můžeš pomalu připravovat. Obecně platí, že jakmile teploty klesnou pod 10 °C, je dobrý začít s redukcí zálivky. Můžeš to udělat už teď, klidně začni s jednou zálivkou za 2-3 týdny a pak klidně přejdi na jednou za měsíc. S vodou to nepřeháněj, sukulenty se dost rády přepijí a to je pak špatný.

Když jde o světlo, tak pokud je máš teď dál od okna, tak je klidně přiblíž k tomu oknu, ale hlídej, aby tam nebyly na přímém slunci celý den. V zimě potřebujou spíš rozptýlené světlo, takže dej pozor na spáleniny.

Jestli máš nějaký druhy, co jsou citlivější na mráz, zvaž donést je dovnitř dřív. A nezapomeň zkontrolovat, jestli nemáš nějaký škůdce nebo plísně před zimou, to bys pak mohl mít problém. Celkově se snaž udržovat jejich prostředí sušší a teplejší. Tak drž palce a ať se ti daří!

161 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2024
Barbora Šimková

Takže, co se týče péče o sukulenty na zimu, doporučuji začít s přípravou už teď, než přijdou první mrazy. Většina sukulentů potřebuje méně vody, když teplota klesá, takže zálivku výrazně omez na minimum – většinou stačí zalévat jednou za měsíc nebo i méně. Co se týče světla, je fajn je dát blíž k oknu, protože budou potřebovat co nejvíc světla během zimy. Jen pozor na průvan a moc chladné místo. Také se podívej na stav substrátu – pokud je hodně mokrý, můžeš zvážit přesazení do čerstvého a prodyšnějšího. Skontroluj i, jestli nemáš nějaké škůdce nebo hnilobu, to bys neměl podcenit. Prostě si je pořádně prohlédni a dávej pozor na to, jak reagují na změny... Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
9. 10. 2024
Jaroslav Jiránek
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Jak správně připravit sukulenty na zimní spánekPodrobný návod, jak uvést sukulenty do stavu zimního spánku, včetně teploty, zálivky a dalších tipů pro úspěšné přezimování.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky