Meskalin.cz/Fórum/Jak moc světlo ovlivňuje zimní spánek kaktusů?

Jak moc světlo ovlivňuje zimní spánek kaktusů?

Zajímalo by mě, jak velký vliv má světlo na zimní spánek kaktusů. Vím, že kaktusy většinou potřebují hodně slunce, ale co se děje v zimě? Když venku sněží a je tma už odpoledne, jak to ovlivňuje jejich růst? Mám pár kaktusů a zkouším je držet v takovém světle, co jsem četl o tom, že by měly mít i v zimě nějakou dávku světla, ale nevím přesně kolik. A mám je dávat blíž k oknu nebo raději na nějaké osvětlené místo vevnitř? Zajímá mě, jestli je lepší umělé osvětlení nebo přirozené sluneční světlo. Jaký typ osvětlení byste doporučili pro zimní období? A také, jak moc to ovlivňuje jejich zdraví a celkový vzhled? Mám obavy, že pokud dostanou málo světla, tak začnou chřadnout nebo ztrácet barvu. Je možné, že by mohly dokonce uhynout? Jak dlouho mohou být bez světla a jak to poznám, že jim něco chybí? Rád bych se dozvěděl více o tom, co děláte vy při péči o své kaktusy v zimě a jaké máte zkušenosti s osvětlením během tohoto období. Děkuji všem za rady!

175 slov
1.8 minut čtení
21. 10. 2024
Barbora Adámková

Takže, co se týče světla a zimního spánku kaktusů, tak to je fakt důležitý téma. Kaktusy sice v zimě spí, ale potřebujou nějaké světlo, jinak můžou mít problémy. Když je venku tma a zimní šero, tak jim to může dost uškodit. Udržuj je blíž k oknu, kde je aspoň nějaké přirozené světlo, ale pozor na průvan a teplo od radiátorů.

Umělé osvětlení může pomoct, pokud máš málo slunce. LED lampy nebo zářivky s teplým spektrem jsou dobrá volba. Měj je zapnutý tak 10-12 hodin denně. Bez světla by měly přežít pár týdnů, ale víc ne. Pokud začnou být vybledlé nebo ztrácet tvar, tak to znamená problém.

Takže klidně experimentuj s osvětlením – najdi kombinaci, která funguje pro tvoje kaktusy. A pokud je uvidíš uschnout nebo chřadnout, tak to bude jasná známka, že něco není v pořádku. Hlavně si dej pozor na přelévání a udržuj vzdušnou vlhkost na rozumné úrovni. Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
6. 10. 2024
Lenka Tichá

Světlo je pro kaktusy fakt důležitý, i v zimě. Taky jsem to víc zkoumal, protože mám pár kousků. Kaktusy obvykle spí, ale potřebujou nějaký světlo, aby se udržely zdravé. Pokud mají málo světla, začnou se ztrácet barvy a můžou i chřadnout. Je dobrý je mít co nejblíž k oknu, kde je aspoň trocha slunečního svitu. Umělé světlo může být fajn, hlavně když je venku šero a sněží. Ledky nebo speciální grow lights jsou super na povzbuzení růstu. Zkus je posvítit aspoň 10-12 hodin denně, když nemáš dost přírodního světla. Bez světla by měly přežít pár týdnů, ale dlouhodobě to není dobrý. Pokud začneš vidět světlé skvrny nebo ztrátu barvy, tak už to je varování. Držím palce s kaktusy!

118 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2024
Romana Švandová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Vliv světla na zimní spánek exotických rostlinProzkoumejte, jak nedostatek světla ovlivňuje chování exotických rostlin během zimy a objevte optimální režim osvětlení pro jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky