Meskalin.cz/Fórum/Osvětlení rostlin v zimě - má to smysl?

Osvětlení rostlin v zimě - má to smysl?

Zajímalo by mě, jaký má vliv osvětlení na rostliny během zimního spánku. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které se teď v zimě trochu zpomalily a vypadá to, že většina z nich si užívá klidnější období. Ale občas se mi stane, že si říkám, jestli jim nemá smysl nějak pomoci – co když bych je osvětloval? Zjistil jsem, že existují různé názory na to, jestli by se měly rostliny během zimních měsíců dodatečně osvětovat. Někteří lidé tvrdí, že to může podpořit jejich růst a zdraví, zatímco jiní říkají, že by to mohlo narušit přirozený cyklus spánku. Jaké máte zkušenosti s osvětlením rostlin v zimě? Myslíte, že je dobré je osvětlovat, nebo raději nechat přírodu dělat svou práci? Co máte vyzkoušené? A pokud ano, jaký typ osvětlení je podle vás nejlepší? LEDky, zářivky nebo něco jiného? Předem díky za vaše rady a názory!

142 slov
1.4 minut čtení
20. 4. 2023
Aleš Jedlička

Osvětlení rostlin v zimě má určitě smysl, ale záleží na typu rostlin. Kaktusy a sukulenty většinou během zimy spí a nepotřebují moc světla. Pokud je ale máš v místnosti, kde je málo přirozeného světla, tak to můžeš zkusit. Osobně mám zkušenosti s LED osvětlením, což funguje docela dobře, protože to nezahřívá vzduch jako klasické žárovky. Zářivky můžou být taky fajn, ale musíš dávat pozor na to, abys je nedal moc blízko, protože by to mohlo spálit listy. Mně se osvědčilo svítit tak 6–8 hodin denně. Někdy to fakt pomůže, rostliny nevypadají tak unaveně a jsou zdravější. Ale pokud vidíš, že rostliny spí, tak je fakt lepší je nechat odpočívat, než je do toho nutit. Když to přeženeš, můžeš je akorát rozladit.

121 slov
1.2 minut čtení
20. 9. 2023
Matěj Jiránek

K osvětlení rostlin v zimě mám pár zkušeností. Kaktusy a sukulenty většinou během zimy spí, což je pro ně přirozené. Pokud jim dáš světlo, může to podpořit jejich růst, ale zase se může stát, že se začnou chovat jako na jaře a nevyspí se porádně. Důležitý je taky typ světla – LEDky jsou asi nejlepší, protože šetří energii a vyzařují správné spektrum pro růst. Zářivky jsou taky fajn, ale spotřebují víc energie. Je dobrý je osvětlovat tak 8-10 hodin denně, ale nesmíš to přehnat, jinak by mohly být zmatený. Pokud máš pocit, že jsou tvoje rostliny hodně ospalé, zkus jim trochu pomoci, ale opatrně. Někdo radí nechat je v klidu a nechat přírodu dělat svoje. Takže záleží na tobě a jak se tvým rostlinám daří.

125 slov
1.3 minut čtení
4. 7. 2024
Lukáš Kopal
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Vliv světla na zimní spánek exotických rostlinProzkoumejte, jak nedostatek světla ovlivňuje chování exotických rostlin během zimy a objevte optimální režim osvětlení pro jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky