Meskalin.cz/Fórum/Potřebují exotické rostliny speciální světlo během zimy?

Potřebují exotické rostliny speciální světlo během zimy?

Když se dny zkracují a teploty klesají, tak mě zajímá, jak to vlastně ovlivňuje naše exotické rostliny. Mám doma několik kaktusů a sukulentů, které jsem si pořídil v létě, a teď se obávám, že by mohly trpět nedostatkem světla. Vím, že některé rostliny potřebují hodně slunečního svitu, ale co takové tropické druhy během zimních měsíců? Myslíte, že je potřeba jim poskytnout nějaké speciální osvětlení nebo stačí přirozené světlo z okna? Jaké lampy byste doporučili pro pěstování těchto rostlin v zimě? Je nutné i během zimy dodávat rostlinám nějaké další živiny nebo se mají nechat odpočinout? Jsem si vědom, že některé druhy mají rády sušší podmínky, ale co když je venku už opravdu chladno a slunce svítí jen málo? Jaké máte zkušenosti s osvětlením exotických rostlin v tomto období? Bude to mít na ně vliv na jejich růst a zdraví? Odpovědi a rady od vás by mi moc pomohly!

148 slov
1.5 minut čtení
2. 5. 2024
Ladislav Polák

Jasně, exotické rostliny jako kaktusy a sukulenty opravdu potřebují víc světla během zimy, než co jim dá normální okno. Přirozené světlo může být nedostačující, zvlášť když dny jsou kratší a slunce je slabší. Doporučuji pořídit nějaké LED grow lights, ty jsou super efektivní a šetří energii. Můžeš je nastavit na 10-12 hodin denně, to by mělo stačit.

Pokud jde o živiny, v zimě většina rostlin spí, takže není potřeba je hnojit moc. Možná jednou za měsíc trošku, ale opatrně s tím. A jo, mít je v teple taky pomůže, ale pozor na přetápění. Raději je nechat sušší, než aby se jim udělalo špatně. Takže jo, investuj do osvětlení a uvidíš, jak se jim povede.

113 slov
1.1 minut čtení
10. 7. 2024
Ondřej Holuša

Jo, exotický rostliny jako kaktusy a sukulenty fakt potřebujou víc světla v zimě. Přirozený světlo z okna často nestačí, protože dny jsou krátký a slunce je slabý. Pokud máš možnost, určitě je fajn pořídit nějakou LED grow lampu. Ty modrý a červený spektra jsou nejlepší pro růst. Dávám je tak na 12-14 hodin denně.

Pokud jde o hnojení, většina rostlin v zimě zpomaluje růst, takže se s tím nemusíš moc trápit. Klidně je nech odpočinout, ale pokud bys chtěl, můžeš použít slabší hnojivo jednou za měsíc.

A co se týče zalévání, fakt dej pozor, aby to nebylo moc. V zimě mají rády sušší půdu. Když je venku zima a málo slunce, tak se můžeš bát, že by mohly uhnívat. Takže v podstatě: světlo jo, hnojit opatrně a zalévat míň. Tak snad to pomůže!

131 slov
1.3 minut čtení
23. 5. 2024
Jitka Vorlová
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Vliv světla na zimní spánek exotických rostlinProzkoumejte, jak nedostatek světla ovlivňuje chování exotických rostlin během zimy a objevte optimální režim osvětlení pro jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky