Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když mají kaktusy málo světla v zimě?

Co se stane, když mají kaktusy málo světla v zimě?

Zajímalo by mě, co se vlastně děje s kaktusy, když je v zimě málo světla? Já mám pár krásných kousků a vždycky mi říkali, že potřebují hodně slunce, ale co když je zima a dny jsou krátké? Jak moc to ovlivní jejich růst nebo zdraví? Slyšel jsem, že by mohly začít strádat, ale jaké konkrétní příznaky bych měl sledovat? Mohou ztratit barvu nebo se dokonce začít deformovat? A co když je naopak trošku přisunete blíž k oknu, ale ne dostatečně, protože okno je teď víc ve stínu? Mám strach o své rostlinky, protože kaktusy jsou tak citlivé. Jaké strategie byste doporučili pro zajištění dostatečného osvětlení přes zimu? Existují nějaké speciální lampy na rostliny nebo něco takového? Bude mít nedostatek světla vliv na jejich kvetení příští rok? Zkrátka mě zajímá, co nastane s mými malými kaktusy, pokud jim nedám dostatek světla v těchto chladných měsících.

144 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
Vladimíra Vašková

Když kaktusy nemají v zimě dost světla, tak to fakt může být špatný. Většinou začnou strádat, což se projevuje různě. Můžeš si všimnout, že ztrácí barvu – ztrácí tu krásnou zelenou, můžou zešednout nebo zežloutnout. Také se může stát, že se začnou protahovat, což je známka nedostatku světla. Pokud je dáš blíž k oknu a tam je taky málo světla, tak to moc nepomůže, spíš bys měl najít nějaké světlejší místo.

Co se týče lamp, tak jo, existují speciální rostlinné lampy. Ty LEDky jsou fajn, protože nespotřebovávají moc energie a dodají kaktusům potřebné spektrum světla. Nedostatek světla určitě ovlivní i kvetení příští rok, pokud mají málo světla teď, tak asi nebudou mít sílu na květy. Zkus je udržovat na co nejsvětlejším místě a klidně zvážit umělý osvětlovací systém. Mysli na to, že kaktusy sice milují slunce, ale v zimě potřebují trochu více pozornosti ohledně světla.

145 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2024
František Jirásek

Když kaktusy nemají dostatek světla v zimě, mohou začít strádat. Můžeš si všimnout, že ztrácí barvu, obvykle takovou tu svěží zelenou, a začnou blednout. Taky se může stát, že začnou být slabší a víc náchylné k houbovým chorobám. Co se týče deformace, tak když jim chybí světlo, mohou se vytahovat nahoru za světlem, což je známé jako etiolation – prostě se snaží dostat blíž k nějakému zdroji světla a vypadají pak divně. Pokud je dáš blíž k oknu, ale pořád ve stínu, moc to nepomůže; potřebují dostatečné přímé slunce. Můžeš zkusit investovat do speciálních lamp na rostliny – LEDky jsou fajn a šetří energii. Nedostatek světla určitě ovlivní jejich kvetení na jaře; pokud teď nedostanou to, co potřebují, možná se ti na jaře neodvděčí krásnými květy. Takže se snaž je osvětlit co nejvíc, aby si zachovaly zdraví.

137 slov
1.4 minut čtení
8. 1. 2025
Jan Bureš
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Vliv světla na zimní spánek exotických rostlinProzkoumejte, jak nedostatek světla ovlivňuje chování exotických rostlin během zimy a objevte optimální režim osvětlení pro jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky