Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo je nejlepší pro sukulenty v zimě?

Jaké světlo je nejlepší pro sukulenty v zimě?

Mám sukulenty, které mi dělají radost po celý rok, ale teď, když se blíží zima, začínám mít obavy, jestli dostávají to správné světlo. Nechci, aby se mi začaly tolik potýkat, už jsem slyšel, že v zimních měsících může být pro tyhle rostliny dost těžké najít ideální podmínky. Zajímalo by mě, co bych měl udělat pro to, aby mé sukulenty přežily zimní měsíce bez úhony. Jaké světelné podmínky jsou nejlepší pro sukulenty? Měl bych je dávat blíž k oknu, nebo naopak je chránit před přímým sluncem? Slyšel jsem o umělém osvětlení a různých typech lampiček. Je to opravdu účinné? A pokud ano, jaký typ světla by byl nejvhodnější? Taktéž se ptám, jestli existují nějaké specifické požadavky na intenzitu nebo délku osvětlení během zimy? Rád bych se dozvěděl i o tom, zda jsou nějaké konkrétní značky nebo modely lampiček, které ostatní pěstitelé doporučují. Může mít špatné osvětlení vliv na zdraví sukulentů? Děkuju za všechny tipy a rady.

155 slov
1.6 minut čtení
10. 11. 2023
Emil Adamec

Sukulenty v zimě potřebují dostatek světla, jinak se začnou natahovat a ztrácet barvy. Nejlepší je je postavit blízko okna, ideálně na jih, kde dostanou co nejvíc světla. Ale pozor na přímé slunce, zvlášť když svítí přes sklo, to může spálit listy. Pokud máš okno na sever nebo východ, tak to bude asi málo. Pokud si nejsi jistý, můžeš použít umělé osvětlení, což je super řešení. Takový LED grow light nebo nějaká lampička s dostatečným spektrum by měla stačit. Délka osvětlení by měla být kolem 12-14 hodin denně, tím napodobíš letní podmínky. Co se týče značek, hodně lidí chválí produkty od Mars Hydro nebo VIVOSUN – mají dobré recenze a nejsou tak drahé. Špatné osvětlení fakt může ovlivnit zdraví sukulentů, takže se o to postarej, ať ti květiny pořád dělají radost!

130 slov
1.3 minut čtení
18. 8. 2024
Miroslava Doleželová

Sukulenty potřebují v zimě dostatek světla, ale nepřeháněj to s přímým sluncem. Ideálním místem je okno, kde je spousta rozptýleného světla, třeba východní nebo západní orientace. Pokud máš moc tmavé místo, umělé osvětlení může být fajn volba. Zkus LED grow lights, ty jsou efektivní a šetrné. Délka osvětlení by měla být tak 10-12 hodin denně. Osvětlení je fakt důležitý, protože špatné světlo může vést k etiolaci (rostliny se vytahují) a dalším problémům. Na lampy se mrkni na Amazonu nebo v zahradnictví, ale obvykle stačí něco jednoduchého a levného. Mysli na to, že sukulenty se v zimě dostávají do klidového režimu, takže je nepřelívej a dej jim čas na odpočinek.

109 slov
1.1 minut čtení
14. 2. 2024
Milan Pazdera
Meskalin.cz/Články/Zimní spánek rostlin
Vliv světla na zimní spánek exotických rostlinProzkoumejte, jak nedostatek světla ovlivňuje chování exotických rostlin během zimy a objevte optimální režim osvětlení pro jejich zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky