Meskalin.cz/Fórum/Může být kapalné hnojivo škodlivé pro některé druhy?

Může být kapalné hnojivo škodlivé pro některé druhy?

Zajímalo by mě, jestli je kapalné hnojivo opravdu to pravé pro všechny druhy rostlin, nebo jestli může být pro některé z nich škodlivé? Říkalo se mi, že některé exotické rostliny, jako třeba kaktusy nebo sukulenty, mohou reagovat na chemické složení hnojiva různě. Mám doma pár vzácných kousků a nechci je nějak zničit. Kdysi jsem četl, že příliš silné nebo nevhodné hnojivo může způsobit popáleniny na kořenech, což by pro mé rostlinky bylo katastrofální. Jaké máte zkušenosti s použitím kapalných hnojiv? Měli jste někdy problém s tím, že by rostliny po aplikaci hnojiva začaly chřadnout nebo dokonce umírat? Je lepší volit nějaké speciální směsi pro konkrétní druhy, nebo se dá použít univerzální kapalné hnojivo bez obav? Jak poznám, že hnojivo není vhodné pro moje konkrétní rostliny? Budu vděčný za jakékoli rady a tipy. Díky!

133 slov
1.3 minut čtení
6. 10. 2024
Markéta Vaňková

Kapalné hnojivo může být pro některé rostliny fakt problém. Třeba kaktusy a sukulenty jsou citlivý na přehnojení, protože mají jiný způsob hospodaření s vodou a živinami než normální květiny. Když jim dáš příliš silné hnojivo, klidně se ti můžou spálit kořeny a pak to jde rychle z kopce. Doporučuji radši jít po speciálních směsích pro konkrétní druhy, pokud máš vzácné rostlinky. Univerzální hnojivo může fungovat, ale musíš dát pozor na dávkování. Zkus to na slabší koncentraci a koukej, jak se rostlinám daří. Když začneš mít žloutnoucí listy nebo nějaký divný příznak, tak to může být jasný signál, že hnojivo není to pravý ořechový. Myslím, že se vyplatí udělat si předem malý průzkum o tom, co tvoje rostliny potřebují a podle toho vybrat hnojivo.

123 slov
1.2 minut čtení
25. 10. 2024
Ludmila Dušková

Kapalné hnojivo může být pro některé rostliny problém. Exotické rostliny jako kaktusy a sukulenty mají většinou nižší potřebu živin a pokud dostanou příliš silné hnojivo, můžou reagovat špatně. Popáleniny na kořenech jsou fakt reálná věc, takže je lepší hnojit opatrně a zvolit slabší koncentraci nebo speciální hnojivo přímo pro tyhle rostliny. Všimni si, jak rostliny reagují po hnojení – pokud začnou chřadnout nebo ztrácet barvu, něco je špatně. Univerzální hnojiva bývají fajn, ale pro vzácné druhy radši vyběrej něco specializovanýho. Taky koukni na složení, abys nezapomněl na poměr NPK a další prvky, co tvé rostliny potřebují. Takže buď opatrný a sleduj, jak se rostlinky chovají.

105 slov
1.1 minut čtení
20. 10. 2024
Žaneta Hrušková
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Účinnost kapalných hnojiv pro kaktusy a sukulenty: Jak na správný růst a zdraví vašich rostlinZajímavý pohled na účinnost kapalných hnojiv pro kaktusy a sukulenty, jak ovlivňují jejich růst a zdraví v různých pěstebních podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
18. 9. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky