Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje rostliny potřebují více živin?

Jak poznám, že moje rostliny potřebují více živin?

Ráda bych se vás zeptala na něco ohledně mých rostlin, konkrétně, jak poznat, že by potřebovaly víc živin. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které se snažím pěstovat, ale už nějakou dobu mám pocit, že něco není v pořádku. Některé z nich jakoby zpomalily růst, a to i přesto, že jsem je pravidelně zalévala a dávám jim dostatek slunečního světla. Přemýšlím, jestli by to mohlo souviset s nedostatkem hnojiva nebo živin, ale nevím přesně, jak to zjistit. Existují nějaké konkrétní znaky nebo symptomy, které by mi mohly napovědět? Například, co když začnou mít žluté nebo hnědé skvrny na listech? Je to známka nedostatku živin nebo spíš přehnojení? A co u květů? Když nekvetou tak často jako dříve, může to být taky příznak toho, že jim něco chybí? Hledala jsem informace online, ale je jich tolik a někdy je to trochu matoucí. Měla bych zkusit nějaké speciální hnojivo pro kaktusy nebo sukulenty? Jak často je nejlepší hnojit a v jakých obdobích roku? A co třeba složení hnojiv? Je lepší používat organická hnojiva nebo syntetická? Budu moc ráda za vaše zkušenosti a rady ohledně tohohle tématu. Děkuju!

185 slov
1.9 minut čtení
11. 11. 2024
Emil Jiránek

Takže, když se kaktusy a sukulenty začnou chovat divně, jako třeba zpomalit růst nebo mít žluté skvrny, může to být známka nedostatku živin. Tyhle rostliny nejsou moc náročné, ale když je dlouho nehnojíš, tak jim to může chybět. Žluté listy často značí nedostatek dusíku, zatímco hnědé skvrny můžou být příznakem přehnojení nebo špatné zálivky. Když nekvetou, může to být taky tím, že jim něco chybí, nebo prostě nemají ideální podmínky. Co se hnojiva týče, určitě zkus speciální hnojivo pro kaktusy – to je docela dobrá volba, protože má správné složení. Hnojit bys mohla na jaře a v létě, to jsou pro ně aktivní období. Organická hnojiva jsou fajn, ale syntetická fungují rychleji. Hlavně dávej pozor na to, abys to nepřehnala s množstvím. Takže mírně a pravidelně.

126 slov
1.3 minut čtení
16. 12. 2024
Bohuslav Tomeš

Takže, pokud máš pocit, že rostliny vypadají nějak divně, tak pár věcí ti může napovědět. Žluté nebo hnědé skvrny na listech obvykle znamenají buď přehnojení, nebo nedostatek živin. Když kaktusy nebo sukulenty zpomalí růst, může to být signál, že potřebují víc živin. Zkus se podívat na substrát, jestli není vyčerpaný. Hnojit bys měla tak jednou za měsíc během vegetačního období, což je jaro a léto. Na podzim a v zimě většinou hnojení není potřeba, protože rostliny spí. Co se týče hnojiv, pro kaktusy a sukulenty jsou nejlepší speciální hnojiva – buď organická, nebo syntetická. Oba typy mají své výhody, záleží na tom, co preferuješ. Když nekvetou, taky to může být známka toho, že jim něco chybí nebo mají špatné podmínky. Takže zkus oživit substrát a pravidelně hnojit, třeba by to pomohlo!

131 slov
1.3 minut čtení
7. 1. 2025
Bohumil Šimek
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Účinnost kapalných hnojiv pro kaktusy a sukulenty: Jak na správný růst a zdraví vašich rostlinZajímavý pohled na účinnost kapalných hnojiv pro kaktusy a sukulenty, jak ovlivňují jejich růst a zdraví v různých pěstebních podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
18. 9. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky