Meskalin.cz/Fórum/Jaký typ kapalného hnojiva je nejlepší pro moje rostliny?

Jaký typ kapalného hnojiva je nejlepší pro moje rostliny?

Mám pár exotických rostlin, kaktusů a sukulentů a už nějakou dobu přemýšlím o tom, jaký typ kapalného hnojiva by byl pro ně nejlepší. Je mi jasné, že každá rostlina má své specifické potřeby, ale ráda bych se dozvěděla víc o tom, co vlastně hledat v tekutých hnojivech. Rozhoduju se mezi několika variantami, ale nejsem si jistá, co by mohlo být nejefektivnější. Zajímalo by mě, jestli jsou lepší organická hnojiva nebo ta chemická? A co se týče poměru živin, jaký by měl být pro kaktusy a sukulenty? Myslím, že nemám dostatek zkušeností k tomu, abych si mohla sama zvolit to správné hnojivo. Také by mě zajímalo, jak často bych měla hnojit – je to jednou za měsíc nebo častěji? A nesmím zapomenout na otázku ohledně ředění hnojiva, kolik vody bych měla přidat? Určitě se mezi vámi najdou lidé, kteří mají s pěstováním takových rostlin zkušenosti, proto bych uvítala jakékoli tipy a rady. Jaké značky jsou osvědčené a na co si dávat pozor při výběru? Děkuji předem za všechny vaše názory a doporučení!

171 slov
1.7 minut čtení
20. 12. 2024
Rudolf Hloušek

Kapalná hnojiva pro kaktusy a sukulenty by měla být spíš slabší, protože tyhle rostlinky nejsou zrovna velcí jedlíci. Doporučuje se hledat hnojivo s vyšším poměrem fosforu a draslíku, třeba něco jako 5-10-10. Organická hnojiva jsou fajn, protože pomalu uvolňují živiny a jsou šetrnější k půdě, ale chemická hnojiva můžou být rychlejší a efektivnější pro rychlý růst. Co se týče ředění, většinou se doporučuje ředění na polovinu nebo dokonce čtvrtinu doporučeného množství na obalu, zvlášť pokud hnojíš častěji. Hnojit bys mohla zhruba jednou za měsíc během vegetačního období a pak klidně pauzu na zimu. Značky jako BioBizz nebo Canna mají dobré recenze. Nezapomeň sledovat, jak rostliny reagují, někdy je lepší míň než víc! Důležité je taky nezapomenout na správné zalévání, protože to jde ruku v ruce s hnojením.

127 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Magdaléna Pazderová

Takže, co se týče hnojiv pro kaktusy a sukulenty, je fakt důležitý vybrat vhodný typ. Obecně se říká, že organická hnojiva jsou lepší, protože pomalu uvolňují živiny a neškodí tak kořenům. Ale některým lidem vyhovují i chemická hnojiva, rychleji působí, ale pozor na to, aby ses nepřehnojila.

Pro kaktusy a sukulenty bys měla hledat hnojivo s nižším obsahem dusíku a vyšším fosforem a draslíkem. Takže třeba poměr 2-7-7 nebo něco podobného. Hnojit bys mohla jednou za měsíc během vegetačního období, ale v zimě bych to omezila.

Ohledně ředění – většina hnojiv má na obalu doporučené ředění, ale tak 1:4 s vodou je většinou bezpečný start. Některý značky, co jsem viděla, jsou třeba Cactus Juice nebo nějaký od BioBizz. Ale stejně záleží na tom, jaké máš rostliny a jak reagují. A hlavně nezapomínej na dobrý drenážní systém! Tak hodně štěstí!

137 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Vlastimil Janoušek
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Účinnost kapalných hnojiv pro kaktusy a sukulenty: Jak na správný růst a zdraví vašich rostlinZajímavý pohled na účinnost kapalných hnojiv pro kaktusy a sukulenty, jak ovlivňují jejich růst a zdraví v různých pěstebních podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
18. 9. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky