Meskalin.cz/Fórum/Hnojit rostliny v zimě?

Hnojit rostliny v zimě?

Zdravím všechny milovníky exotických rostlin a kaktusů! Mám takovou otázku ohledně hnojení, kterou si kladu už nějakou dobu. Vím, že většina rostlin v zimě spí a jakoby odpočívají, ale zároveň jsem slyšel, že i během tohoto období je potřeba se o ně postarat. Takže tady je ta moje otázka: Mám hnojit i v zimě, nebo radši počkat až na jaro? Jak to vlastně je s hnojením sukulentů a kaktusů v chladnějších měsících? Slyšel jsem, že některé rostliny potřebují méně živin, zatímco jiné si mohou říct o nějaké to hnojivo i v zimě. Jaké máte zkušenosti vy ostatní? Jaké hnojivo byste doporučili při zimním hnojení? Je lepší použít slabší koncentraci nebo se hnojení úplně vyhnout? A co se stane, když bych se rozhodl hnojit? Mohou tím rostliny trpět, nebo je to naopak povzbudí? Rád bych slyšel vaše názory a rady, protože chci mít svoje kaktusy a sukulenty zdravé a silné. Díky moc!

151 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Zdeněk Marek

Hnojení rostlin v zimě je tak trochu ošemetná věc. Většina sukulentů a kaktusů má v zimě klidové období, takže obecně se doporučuje hnojení vynechat. Zima není ideální doba na to, aby rostliny dostávaly plnou dávku živin, protože většinou nepřijímají tolik vody a nejsou aktivní. Takže pokud bys hnojil, můžeš jim spíš uškodit, než prospět.

Někteří lidé ale hnojí slabšími roztoky, třeba 1/4 doporučené dávky, když vidí, že rostlina vypadá jinak než obvykle – ale to je na zvážení. Pokud máš kaktusy a sukulenty, co jsou v teplejších podmínkách (třeba v domácnosti), tak můžeš občas použít nějaké hnojivo určené pro ně, ale opatrně. Sleduj je a jestli vypadají zdravě bez hnojení, tak to radši nech na jaro. Příliš živin může způsobit spálení kořenů nebo jiné problémy. Takže za mě – radši vyčkej na jaro.

133 slov
1.3 minut čtení
9. 11. 2024
Dominik Hácha

Hnojení v zimě je taková rozporuplná věc. Většina rostlin, hlavně kaktusy a sukulenty, většinou v zimě spí, takže hnojení není nutné. Těmhle rostlinám stačí minimum živin, protože jejich růst je zpomalený. Pokud už bys chtěl hnojit, tak určitě hodně slabou koncentraci a radši použij hnojivo s nízkým obsahem dusíku. A pokud můžeš, tak to hnojivo klidně vynech, uvidíš, že jim to neublíží. Když bys to přehnal, můžeš je spíš spálit a dostat do problémů. Takže lepší počkat na jaro, kdy začnou zase růst a budou si říkat o víc živin.

90 slov
0.9 minut čtení
18. 10. 2024
Viktor Vítek
Meskalin.cz/Články/Tekutá strava
Účinnost kapalných hnojiv pro kaktusy a sukulenty: Jak na správný růst a zdraví vašich rostlinZajímavý pohled na účinnost kapalných hnojiv pro kaktusy a sukulenty, jak ovlivňují jejich růst a zdraví v různých pěstebních podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
18. 9. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky