Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když se kaktus spálil na sluníčku?

Co dělat, když se kaktus spálil na sluníčku?

Mám doma pár kaktusů a jeden z nich, bohužel, dostal pořádnou dávku sluníčka a teď vypadá jako po náletu. Všiml jsem si, že má na sobě hnědé skvrny a některé části se dokonce začaly zbarvovat do žluta. Mě už to docela děsí, protože nevím, co s ním. Kaktusy přece milují slunce, tak jak je možné, že se mu tohle stalo? Musím teď nějak zasáhnout? Mám ho přesunout do stínu nebo do polostínu? A co zalévání, mám ho teď vodit víc než normálně, nebo ho nechat v suchu? Kdysi jsem slyšel, že popálené části by se měly odstranit, ale nejsem si jistý, jestli je to správné. Co když mu tím ještě víc ublížím? Jak dlouho trvá, než se kaktus dá zase do pořádku? Je to vůbec možné? Jestli máte nějaké tipy, co s ním udělat, budu moc vděčný. Děkuju vám za rady!

141 slov
1.4 minut čtení
3. 7. 2024
Matěj Zajíc

Když kaktus spálí sluníčko, je to fakt problém, ale není to konec světa. Hnědé skvrny a žluté části znamenají, že dostal moc přímého světla. Takže první věc – přesunout ho do polostínu nebo na místo, kde nebude tak drsný sluneční úpal. Co se týče zalévání, teď je lepší ho nechat v suchu, kaktusy obvykle nemají rády vodu, když jsou zraněné. Můžeš zkusit odstranit ty popálené části, ale buď opatrný a použij čisté nástroje, aby se mu ještě víc neublížilo. Po nějaké době by měl začít regenerovat, ale trvá to – měsíc nebo dva. Pokud budeš mít trpělivost a dáš mu klidnější podmínky, mohl by se zase vzchopit.

107 slov
1.1 minut čtení
5. 3. 2024
Anna Tomanová

Takže, co s tím spáleným kaktusem? První věc, co udělej, je přesunout ho do polostínu. Kaktusy jo, milujou sluníčko, ale když dostanou moc, tak to pak odnesou. Ty hnědé skvrny jsou popáleniny a žluté části jsou známka stresu. Takže teď ho chvilku nech v klidu na místě, kde nebude na přímém slunci. Co se týče zalévání, tak se drž zpátky. Kaktusy nechtějí moc vody, obzvlášť když jsou zasažený sluncem. Takže radši počkej, až substrát pořádně vyschne, než ho zase zaleješ. Někteří lidi říkají, že je dobrý ty popálený části odříznout, ale pokud to není nějaký velký kus, tak bych to zatím nedělal. Je lepší nechat to volně a sledovat, jestli se to nelepší. Obecně to může trvat pár týdnů, než se kaktus dá dohromady – buď trpělivej a doufej v nejlepší.

131 slov
1.3 minut čtení
30. 4. 2024
Daniel Bílek
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Euphorbia Obesa: Jedinečnost v každé trseObjevte fascinující vlastnosti kaktusu Euphorbia Obesa a jak o něj pečovat, aby prosperoval ve vaší sbírce. Tento článek nabízí tipy a doporučení pro ...
1000 slov
10 minut čtení
6. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky