Meskalin.cz/Fórum/Euphorbia Obesa hnědne, co s tím?

Euphorbia Obesa hnědne, co s tím?

Mám Euphorbii Obesu, kterou jsem si nedávno pořídil, a teď mi začíná hnědnout. Můžete mi říct, co by to mohlo znamenat? Vím, že to je kaktus a snad i sukulent, ale nevím, jak se o něj správně starat. Možná ji zalévám moc nebo málo? Když ji porovnám s ostatními rostlinami, tak zdá se mi, že má nějaké žluté skvrny a pak na tom místě začne hnědnout. Nejspíš je něco špatně s půdou, ale co přesně? Jak často ji mám zalévat? Četl jsem, že potřebuje hodně světla, ale bojím se, že ji spálím. Je lepší ji mít na okně nebo na nějakém stinnějším místě? Jaké jsou příznaky přelití nebo nedostatku vody u Euphorbie? A co hnojení? Je to vůbec potřeba a pokud ano, jak často? Rád bych věděl také, jestli existují nějaké škůdci nebo nemoci, které by mohly způsobovat tento problém. Mám obavy, že by mohla umřít, a to bych fakt nechtěl. Pokud máte nějaké tipy na záchranu téhle krásné rostliny nebo zkušenosti s podobnými problémy, budu vděčný za jakoukoli radu.

170 slov
1.7 minut čtení
6. 6. 2024
Viktor Horálek

Tak hele, Euphorbia Obesa je fakt citlivá na zálivku. Hnědnutí a žluté skvrny většinou znamenají, že ji přeléváš. To si dej pozor, protože moc vody ji zabije. Zalévat bys měl tak jednou za dva týdny v létě a ještě míň v zimě. Jinak co se světla týče, chce to jasné světlo, ale ne přímé slunce, jinak ti ji spálí. Zkus ji dát na okno, ale dej pozor na nějaký stín během horkých hodin. Jinak koukni i na půdu, potřebuje dobře propustnou směs pro sukulenty. Hnojení je dobrý nápad, ale jen v rostlinném období, tak jednou za měsíc stačí. Co se škůdců týče, zkontroluj jestli nemáš nějaký mšice nebo svilušky, to by mohlo taky způsobit problémy. Takže udržuj jí v suchu a dej jí dost světla, měla by se vzpamatovat.

129 slov
1.3 minut čtení
30. 12. 2024
Aleš Kalous

Takže, Euphorbia Obesa je fakt citlivá na přelévání a špatné podmínky. Hnědnutí a žluté skvrny můžou být známkou toho, že ji zaléváš moc. Tyhle sukulenty potřebujou dobře propustnou půdu a mezi zálivkami bys měl nechat substrát úplně vyschnout. Zkus ji zalévat jednou za dva týdny v létě a v zimě ještě méně. Co se světla týče, mají rády jasné světlo, ale ne přímé slunce, aby se nespálily. Takže ideálně na okno, ale radši trochu dál od přímého slunce. Příznaky nedostatku vody jsou sepnuté nebo zvrásněné listy, u přelití to může být hnědé měkké místo na rostlině. Hnojení není nutný, ale když už chceš, tak jednou za měsíc v sezóně s hnojivem pro kaktusy by mohlo stačit. A pozor na škůdce jako jsou červci nebo moučné červy, ty mohou taky způsobit problémy. Když ji zachráníš, bude ti dělat radost! Držím palce!

140 slov
1.4 minut čtení
6. 12. 2024
Petr Paleček
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Euphorbia Obesa: Jedinečnost v každé trseObjevte fascinující vlastnosti kaktusu Euphorbia Obesa a jak o něj pečovat, aby prosperoval ve vaší sbírce. Tento článek nabízí tipy a doporučení pro ...
1000 slov
10 minut čtení
6. 10. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky