Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o kaktus Melocactus?

Jak se starat o kaktus Melocactus?

Mám doma kaktus Melocactus a chci se o něj postarat co nejlépe, ale nejsem si jistý, co všechno to obnáší. Jak často ho zalévat? Myslíte, že mu vyhovuje slunce nebo spíš polostín? Slyšel jsem, že potřebuje specifickou půdu, tak nevím, jestli mám zvolit nějakou speciální směs pro kaktusy nebo mu udělat vlastní. A co teplota, jaká by měla být ideální pro jeho růst? Vím, že Melocactus má rád teplo, ale jak moc je třeba dávat pozor na přehřátí? Také jsem slyšel něco o tom, že má na vrcholu rostliny takový „crown“, který je důležitý pro jeho růst. Jak se o něj správně postarat? Je potřeba ho hnojit a když ano, tak jak často a čím? Měli byste nějaké tipy na to, jak se vyhnout nemocem nebo škůdcům? Rád bych se dozvěděl víc o tomhle fascinujícím kaktusu, protože mě velmi zaujal a chtěl bych ho mít co nejzdravější a krásný. Děkuji za jakékoli rady!

153 slov
1.5 minut čtení
24. 9. 2024
Monika Šilhavá

Starat se o Melocactus není tak složitý, ale pár věcí je dobré mít na paměti. Co se týče zalévání, tak v létě stačí jednou za 2-3 týdny, v zimě to můžeš úplně omezit. Měl by mít dost slunce, ale ne úplně přímé po celý den, ideální je nějaký polostín nebo rozptýlené světlo. Co se půdy týče, rozhodně doporučuji specializovanou směs pro kaktusy, aby měl dobrý odtok vody. Teplota? No, Melocactus má rád teplo, ideálně kolem 20-30°C, ale dej pozor na přehřátí, hlavně v létě, když je venku hodně horko. Ten "crown" na vršku je důležitý, tak ho nenechávej na přímém slunci příliš dlouho, aby se nespálil. Hnojení není nutné, ale pokud chceš, tak můžeš použít hnojivo pro kaktusy jednou za měsíc během vegetačního období. A co se škůdců týče, dávej pozor na svilušky a molice. Pravidelně kontroluj rostlinu a když uvidíš něco podezřelého, tak to hned vyřeš! Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2023
Jan Kubíček

Melocactus je fajn kaktus, ale chce to pár věcí vědět. Zalévat ho chceš tak jednou za 2-3 týdny, ale záleží na počasí a ročním období. V létě klidně častěji, ale v zimě radši vůbec, aby nehnil. Sluníčko mu jede, takže ideální je umístění na jih nebo jihozápad. Polostín mu moc nesedí, bude se hledat, jak si poradit. Co se půdy týče, kup si směs pro kaktusy, nebo si udělej vlastní s pískem a perlitem, aby to dobře odvodnilo.

Teplota by měla být okolo 20-30 °C, ale pozor na přehřátí, když je moc horko, tak ho raději dej do stínu. Ten "crown" nahoře je fakt důležitý, tak na něj dávej pozor, ať ho neporaníš. Hnojení stačí tak jednou za měsíc během léta nějakým speciálním hnojivem pro kaktusy. Jinak hlídej škůdce jako svilušky nebo molice, preventivně je dobrý sem tam prohlídnout listy a občas přihnojit. Tak hodně štěstí s tvým Melocactusem!

148 slov
1.5 minut čtení
15. 10. 2024
Petra Vondrová
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Melocactus: Zajímavá forma a správná péčeObjevte fascinující svět kaktusu Melocactus, jeho unikátní vzhled a naučte se, jak o něj správně pečovat, aby se stal ozdobou vašeho domova.
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky