Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o Melocactus, aby nepomřel?

Jak se starat o Melocactus, aby nepomřel?

Nedávno jsem si pořídil Melocactus a jsem naprosto nadšený, ale zároveň mám trochu obavy, že bych ho mohl nechat umřít. Zjistil jsem, že je to kaktus s celkem specifickými požadavky na péči, ale nejsem si úplně jistý, co všechno musím udělat. Jaká zemina je pro něj nejlepší? Mám ho dávat do květináče s drenážními otvory nebo stačí jen normální květináč? A co se týče zálivky, jak často bych měl zalévat? Slyšel jsem, že Melocactus nesnáší přemokření, ale jak poznám, kdy je čas na zálivku? Zajímalo by mě i osvětlení – jak moc slunce potřebuje? Můžu ho mít na okně, kde je slunce většinu dne, nebo by to mohlo být moc intenzivní? A co teplota a vlhkost vzduchu? Je pravda, že by měl být v teplejších podmínkách? Rád bych věděl i něco o hnojení – je potřeba ho hnojit pravidelně, a pokud ano, čím? Jaké jsou příznaky, že mu něco nevyhovuje a co dělat, když začnou žloutnout nebo vadnout jeho trny? Mám se bát škůdců jako jsou molice nebo svilušky? Víte někdo o nějakých prevencích nebo o tom, jak je efektivně odstranit? Celkově bych byl vděčný za jakékoli rady a tipy ohledně péče o Melocactus. Vím, že je to krásná rostlina, a nechci ji zklamat. Díky všem!

206 slov
2.1 minut čtení
8. 8. 2024
Jaroslava Bláhová

Melocactus je fakt parádní kaktus, ale souhlasím, že péče o něj může bejt trochu tricky. Co se týče zeminy, tak mu dej speciální směs pro kaktusy, ta je super. Drenážní otvory v květináči jsou nutnost, jinak se ti udělá bahno a to on nesnáší. Zálivku moc nepřeháněj, stačí jednou za dva týdny nebo když je zemina úplně suchá. Jo, poznáš to podle toho, že když na to sáhneš, tak je fakt suchý. Osvětlení má rád jasný slunce, takže na okno, co má sluníčko většinu dne, je ideální, ale dávej pozor na přímý polední slunce – může se opálit. Teplota by měla bejt spíš teplejší, tak 20-30°C ideál. Hnojení není nutný, ale pokud chceš, tak jednou za měsíc letní hnojivo pro kaktusy stačí. Pokud začne žloutnout nebo vadnout, asi to má moc vody nebo mu chybí slunce. Škůdci jako molice a svilušky jsou fakt potíž a pokud něco takovýho uvidíš, nejlepší je použít insekticid nebo mýdlovej roztok. Takže hodně štěstí s Melocactem!

161 slov
1.6 minut čtení
23. 5. 2024
Michal Soukup

Takže Melocactus, to je parádní kaktus! Když už ho máš, tak se neboj, že ho zabiješ, když dodržíš pár základních věcí. Hlavně potřebuje dobrou drenáž, takže určitě dej do květináče s drenážními otvory. Změť klasické zeminy pro kaktusy nebo si můžeš udělat směs s pískem a perlitem, aby se to bylo vzdušný. Co se týče zálivky, tak jo, máš pravdu, přemokření nesnáší. Nech ho oschnout mezi zálivkama. Zkus sahat na substrát – když je suchý do hloubky pár centimetrů, tak zalij. V létě to může být jednou za týden, v zimě klidně méně. Osvětlení – Melocactus miluje sluníčko, klidně ho dej na okno, ale pokud je to na přímém slunci celý den, tak mu dej chvíli stín nebo přesuň dál od okna. Teplota by měla být teplejší – ideálně kolem 20-30°C. Vlhkost vzduchu by měla být spíš nízká, takže žádné zvlhčovače. Hnojení? Tak jo, můžeš ho hnojit tekutým hnojivem pro kaktusy během vegetačního období, třeba jednou za měsíc. Když začne žloutnout nebo vadnout? To může být známka přemokření nebo málo světla. Opravit to znamená trošku upravit péči podle toho. A pozor na škůdce! Molice a svilušky jsou zákeřný potvůrky. Můžeš zkusit insekticidní mýdlo nebo neemový olej jako prevenci. Takže hodně štěstí s Melocactem! Je to krásná rostlina a když budeš dávat pozor, tak ti poroste jako z vody.

217 slov
2.2 minut čtení
2. 7. 2024
Miroslav Hroch
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Melocactus: Zajímavá forma a správná péčeObjevte fascinující svět kaktusu Melocactus, jeho unikátní vzhled a naučte se, jak o něj správně pečovat, aby se stal ozdobou vašeho domova.
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky