Meskalin.cz/Fórum/Kde koupit Melocactus a jak ho zasadit?

Kde koupit Melocactus a jak ho zasadit?

Zdravím všechny, dostal jsem se k pěstování kaktusů a mezi nimi mě velmi zaujal Melocactus, konkrétně jeho jedinečný vzhled a poměrně zajímavé nároky na péči. Chtěl bych se proto zeptat, kde je nejlepší místo k jeho nákupu? Mám pocit, že v běžných zahradnictvích ho asi neseženu, tak jestli neznáte nějaké specializované prodejny nebo třeba online obchody, kde by se dal Melocactus pořídit? A co se týče samotného sázení, jaký je ideální substrát pro tento druh? Zajímalo by mě, jestli mám použít standardní kaktusový substrát nebo je lepší si ho nějak upravit. Jak hluboko bych měl Melocactus zasadit? A jaká péče je potřeba po vysazení? Jak často zalévat a na jakém místě ho umístit? Mám doma spíše chladnější prostředí s málo slunečním světlem, tak se obávám, že by mu to nemuselo vyhovovat. Byl bych rád za všechny rady a tipy od zkušenějších pěstitelů. Díky moc!

144 slov
1.4 minut čtení
10. 5. 2024
Karel Jirka

Jasně, Melocactus je super kaktus. Nejlepší místo, kde ho sehnat, jsou specializované prodejny s kaktusy nebo online obchody. Zkus třeba nějaké zahradnictví, co se zaměřuje na sukulenty, nebo Mr. Kaktus, tam mají občas zajímavý výběr. Co se týká sázení, ideální je kaktusový substrát, ale klidně ho můžeš trochu upravit přidáním písku nebo perlitu, aby byl lépe odvodněný. Zasazení do hloubky je docela jednoduchý – stačí ho zasadit tak, aby zůstal ten "hlavní" kaktus nad substrátem a kořeny byly dobře zakryté. Po vysazení mu dej pár dní pokoj bez zalévání, aby si zvykl na nový substrát. Co se týče zalévání, tak to chceš dělat spíš podle potřeby – v létě jednou týdně, v zimě klidně méně. Místo by mělo být spíš světlé, ideálně na jižním okně. Pokud máš doma chladno a málo světla, tak zkus nějaké umělé osvětlení pro rostliny. Melocactus má rád slunce, tak mu to zkus nějak vynahradit.

149 slov
1.5 minut čtení
15. 9. 2024
Radka Zichová

Melocactus se většinou nesežene v běžných zahradnictvích, ale zkus se podívat na specializované prodejny s kaktusy, případně online obchody jako jsou různé e-shopy zaměřené na sukulenty. Určitě najdeš i fóra nebo skupiny na Facebooku, kde se prodávají výpěstky od jiných pěstitelů, to je dobrá cesta.

Co se týče sazby, ideální je použít směs pro kaktusy, ale můžeš do ní přidat písek nebo perlit, aby byla vzdušnější. Zasazení je jednoduché, měl bys ho zasadit tak, aby vrchní část zůstala nad substrátem.

Po vysazení zalévej opatrně, Melocactus nemá rád přemokření. V létě stačí jednou za dva týdny, v zimě vůbec. Hlavně ho dej na místo s hodně světlem, ideálně na slunné okno, jinak ti bude hůř růst. Chladnější prostředí mu moc nevyhovuje, takže pokud máš možnost, snaž se mu zajistit co nejvíc slunce.

131 slov
1.3 minut čtení
4. 9. 2023
Věra Kopalová
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Melocactus: Zajímavá forma a správná péčeObjevte fascinující svět kaktusu Melocactus, jeho unikátní vzhled a naučte se, jak o něj správně pečovat, aby se stal ozdobou vašeho domova.
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky