Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když Melocactus zčerná?

Co dělat, když Melocactus zčerná?

Melocactus mi začal nějak zčernat a vůbec nevím, co s tím. Někde jsem četl, že to může být známka nějaké nemoci nebo špatné péče, ale nejsem si jistý. Kaktusy mám rád, ale Melocactus je pro mě trochu oříšek. Jaký může být důvod toho zčernání? Mohou za to škůdci, nebo je to problém s vodou? Snažím se dodržovat správný režim zalévání a hnojení, ale teď už nevím. Může to být i přehřátí na přímém slunci, nebo naopak nedostatek světla? A co s tím teď můžu dělat? Mám ho přesadit, nebo jen oříznout tu část, co zčernala? Jaká je nejlepší péče o Melocactus v takové situaci? Myslíte, že má ještě šanci se uzdravit? Zkusil jsem ho i přesunout na jiné místo, ale pořád to vypadá špatně. Nerad bych přišel o tohoto krásného kaktusa. Jaké jsou vaše zkušenosti s Melocactusem a co byste poradili v takovém případě?

144 slov
1.4 minut čtení
19. 11. 2024
Elena Koubová

Zčernání Melocactusu může být docela komplikovaný problém. Obvykle to ukazuje, že kaktus je buď přelitý, nebo má nějakou houbovou chorobu. Zkus se podívat na substrát, jestli není moc mokrý nebo zhutněný. Kaktusy potřebujou dobrý odtok, jinak začnou hnít. Taky bys měl zkontrolovat kořeny, jestli nejsou černé a mazlavé. Pokud jo, tak je asi nejlepší je oříznout a kaktus nechat oschnout.

Co se týče světla, Melocactus má rád světlé místo, ale ne přímé slunce, když je moc horko. Můžeš ho zkusit přesunout na místo, kde bude mít rozptýlené světlo. Hnojení bych teď asi vynechal, dokud se nezotaví. Ořezávání zčernalých částí může pomoct, ale buď opatrný a používej čisté nástroje.

Nakonec, pokud se ti to zdá vážně špatné a kaktus nevypadá dobře, přesazení do čerstvého substrátu mu může pomoct. Určitě mu dej šanci na uzdravení, když dodržíš správnou péči. Držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
23. 12. 2024
Vojtěch Matoušek

Zčernání Melocactusu může být způsobeno různými faktory. Nejdřív se mrkni na zalévání – jestli ho nezaléváš moc, to je častej problém. Kaktusy potřebujou sucho a špatná drenáž nebo přemokření může vést k hnilobě. Také pozor na světlo, Melocactus má rád slunce, ale jestli je příliš na přímém slunci, může to taky zčernat. Škůdci jako svilušky nebo mšice by taky mohli být problém, tak se podívej i na listy a jestli někde nevidíš malý broučky. Co se týče péče, zkus oříznout ty zčernalý části, ale dej pozor, aby sis nepořídil víc škody. Můžeš ho i přesadit do čerstvýho substrátu, to by mu mohlo pomoct. Nezapomeň na dobrý odvětrávání. Hlavně buď trpělivej, kaktusy se někdy uzdravují pomalu. Držím palce, ať se ti ho podaří zachránit!

123 slov
1.2 minut čtení
21. 12. 2024
Blanka Valentová
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Melocactus: Zajímavá forma a správná péčeObjevte fascinující svět kaktusu Melocactus, jeho unikátní vzhled a naučte se, jak o něj správně pečovat, aby se stal ozdobou vašeho domova.
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky