Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat Melocactus?

Jak často zalévat Melocactus?

Mám doma Melocactus a chtěl bych se zeptat, jak to vlastně je s jeho zaléváním. Přečetl jsem si, že je to kaktus a že kaktusy obecně potřebují méně vody, ale zase jsem slyšel, že Melocactus je trochu jiný. Jak často bych ho měl zalévat v létě, když je teplo? A co v zimě? Mám strach, abych mu neublížil. Někde jsem četl, že by měl být substrát spíše suchý, ale jak to poznám? Kdy je ten správný čas na zalévání? Mám ho raději namočit nebo stačí jen lehce pokropit? A co když mu dám moc vody? Zatím se mi zdá, že roste, ale nerad bych udělal nějakou chybu. Také mě zajímá, jestli má nějaké specifické požadavky na vodu – jako třeba dešťovku nebo něco takového? Jak to máte vy s ostatními kaktusy? Rozhodně bych ocenil všechny tipy a rady ohledně toho, jak se o Melocactus starat co nejlépe. Děkuju!

148 slov
1.5 minut čtení
29. 6. 2023
Dana Vejvodová

Melocactus je fakt zajímavý kaktus. V létě, když je teplo, bych ho zaléval tak jednou týdně, ale radši se koukni na substrát. Když je suchý, tak mu dej vodu. Zimní období je jiná liga, tam klidně můžeš zalévat jen jednou za měsíc nebo i méně, protože se dostává do klidového režimu. Co se týče zálivky, tak radši pořádně namočit substrát, ale dej pozor, ať mu voda nestojí v misce, to by mu mohlo ublížit. A jo, dešťovka je ideální, pokud máš možnost. Voda z kohoutku mu taky neublíží, ale radši bez chlóru a tak. Hlavně sleduj jeho růst a jestli nemá hnilobu nebo fleky – to jsou známky přelévání. Takže stručně: v létě častěji, v zimě míň, ať je substrát suchý před další zálivkou.

124 slov
1.2 minut čtení
25. 12. 2024
Libor Čermák

Zalévání Melocactusu je fakt důležitý. V létě, když je teplo, doporučuju zalévat tak jednou za týden nebo podle potřeby. Substrát by měl být suchý, než ho zase zaleješ, takže když na něj sáhneš a je suchý, můžeš to udělat. V zimě to chce mnohem míň vody, klidně i jednou za měsíc, jak je chladno. Namočit ho pořádně je lepší, než jen pokropit, ale dej pozor, ať mu nedáš moc vody, to radši ne. Můžeš poznat, že má moc vody podle toho, že začíná žloutnout nebo se deformuje. Dešťovka je super, ale obyčejná voda z kohoutku mu taky neublíží. Takže jo, když se o něj staráš s citem a sleduješ ho, měl bys být v pohodě.

115 slov
1.2 minut čtení
1. 1. 2025
Jaroslav Jiránek
Meskalin.cz/Články/Nejlepší kaktusy
Kaktus Melocactus: Zajímavá forma a správná péčeObjevte fascinující svět kaktusu Melocactus, jeho unikátní vzhled a naučte se, jak o něj správně pečovat, aby se stal ozdobou vašeho domova.
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky