Meskalin.cz/Fórum/Hnojit kaktusy v létě?

Hnojit kaktusy v létě?

Zajímá mě, jak často bych měl hnojit kaktusy během léta. Mám doma několik různých druhů a chci, aby vypadaly co nejlépe. U některých jsem slyšel, že potřebují víc živin, zatímco u jiných to prý není tak důležité. Rád bych věděl, zda existují nějaké specifické pokyny ohledně frekvence hnojení v letních měsících. Mám hnojit každý týden, nebo stačí jednou za měsíc? Jaký druh hnojiva je pro kaktusy nejlepší a jak ho správně ředít? Zajímalo by mě také, jestli je dobré hnojit i v období, kdy jsou kaktusy v květu, nebo jestli to může nějak negativně ovlivnit jejich rozvoj. Případně jaké znaky bych měl sledovat u svých rostlin, abych zjistil, zda jim hnojivo prospívá nebo naopak škodí? Uvítal bych také nějaké zkušenosti od ostatních pěstitelů a tipy ohledně toho, co se osvědčilo. Děkuji!

131 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Ludmila Černá

Hnojení kaktusů v létě je fakt důležitý, ale moc to nepřeháněj. Obecně se doporučuje hnojit jednou za měsíc, ale záleží na druhu a potřebách rostlin. Některý kaktusy, co mají rádi víc živin, možná snesou hnojení každé tři týdny. Hlavně použij speciální hnojivo pro sukulenty a kaktusy, to je nejlepší volba. Ředění hnojiva podle návodu na obalu, většinou je to tak 1/4 doporučené koncentrace při zalévání. Pokud máš kaktusy v květu, klidně je hnoj – můžeš jim tím pomoct, ale pozor na to, aby nebyly přehnojené. Snaž se sledovat znaky jako žloutnutí nebo spadnutí listů, to může být známka, že něco není v pořádku. Zkušenosti různých pěstitelů se liší, ale většinou platí: mírně a pravidelně. Takže si dej pozor a uvidíš, jak budou reagovat.

123 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Dana Jelínková

Hnojení kaktusů v létě je fakt důležitý. Obecně se doporučuje hnojit jednou za měsíc, ale pokud máš hodně aktivní rostliny, tak klidně i každé tři týdny. Používej speciální hnojivo pro kaktusy nebo sukulenty, to je nejlepší volba. Ředění závisí na koncentraci, ale většinou se doporučuje 1/4 až 1/2 doporučené dávky na obalu hnojiva. Klidně hnoj i když kaktusy kvetou, to by mělo být v pohodě, jen dávej pozor, ať je nepřehnojíš. Sledovat můžeš příznaky jako žloutnutí nebo hnilobu kořenů, to by ti mělo říct, jestli děláš něco špatně. Jinak si ověřuj, jak rostliny reagují po hnojení, když vypadají zdravě a rostou, tak asi děláš všechno správně.

106 slov
1.1 minut čtení
16. 1. 2025
Veronika Skálová
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Jak správně hnojit kaktusy během aktivního růstu?Praktické tipy a doporučení pro hnojení kaktusů v období jejich vegetace. Zjistěte, jak podpořit růst vašich kaktusů správným hnojením!
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2025
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky