Meskalin.cz/Fórum/Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Jaké hnojivo je nejlepší pro kaktusy?

Přemýšlím nad tím, jaké hnojivo použít pro své kaktusy. Mám jich doma několik různých druhů a každý z nich vypadá trochu jinak. Někdo mi říkal, že je nejlepší používat speciální hnojivo pro kaktusy, protože mají jiné potřeby než běžné rostliny. Ale jaké z těch dostupných na trhu je to pravé? Četla jsem, že by se mělo hnojivo používat jen během jejich vegetačního období, což je většinou na jaře a v létě, ale kolik toho vlastně mám dávat? A co když mám kaktusy, které se liší v potřebách? Například některé jsou menší a jiné větší. Je nějaký rozdíl mezi hnojivy pro různé druhy kaktusů? Zajímalo by mě také, jestli bych mohla použít nějaká organická hnojiva místo chemických nebo jestli je lepší se jim vyhnout. Jaké máte zkušenosti s různými značkami? Je nějaké hnojivo, které byste doporučili jako osvědčené a efektivní? Ráda bych slyšela tipy od těch, kteří už s pěstováním kaktusů mají víc zkušeností. Děkuji!

154 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2025
Natálie Pražáková

Takže kaktusy, jo? Hnojivo pro ně je fakt důležitý. Lepší je používat speciální hnojivo pro kaktusy, co má vyvážený poměr živin. Obecně platí, že je hnojíš během vegetačního období, tak na jaře a v létě. Co se týče množství, tak většinou stačí poloviční dávka než uvádějí na obalu, aby se to nepřehnalo. S těma různýma druhama – pokud máš menší a větší kaktusy, tak jim dej různý hnojivo podle velikosti. Některý hnojiva jsou víc koncentrovaný a pro menší kaktusy bys měla ubrat. Organický hnojiva můžou fungovat taky, ale dej bacha, abys to nepřehnala. Zkuste třeba hnojivo od nějaké známé značky jako Cactus Gold nebo BioBizz, to se docela osvědčilo. Každopádně sleduj, jak na to kaktusy reagujou a upravuj podle potřeby.

120 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Soňa Zachová

Nejlepší hnojivo pro kaktusy je fakt speciální hnojivo určené přímo pro ně. Většinou se prodávají jako tekuté nebo granulované, a máš pravdu, že bys to měla používat hlavně na jaře a v létě, kdy rostou. Co se týče množství, tak většina výrobců doporučuje ředit hnojivo na polovinu podle pokynů na obalu, abys to s nimi nepřehnala. Když máš různé druhy, tak to platí obecně pro většinu kaktusů, ale můžeš to třeba upravit podle velikosti – menší kaktusy potřebují míň živin než ty větší. Někteří lidi dávají přednost organickým hnojivům, jako je například kompost nebo vyzrálej hnůj, ale chce to být opatrný s množstvím, aby se kaktusy nepřehnojily. Značky? Mám dobrou zkušenost s hnojivem od firmy Substral nebo Compo. Takže zkus něco z toho a uvidíš, jak ti porostou.

128 slov
1.3 minut čtení
18. 1. 2025
Radek Macek
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Jak správně hnojit kaktusy během aktivního růstu?Praktické tipy a doporučení pro hnojení kaktusů v období jejich vegetace. Zjistěte, jak podpořit růst vašich kaktusů správným hnojením!
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2025
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky