Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít normální hnojivo na moje kaktusy?

Můžu použít normální hnojivo na moje kaktusy?

Zdravím všechny pěstitele kaktusů a sukulentů. Mám doma pár kaktusů a chtěl bych se zeptat, jestli můžu na ně používat normální hnojivo, co mám po ruce. Mám nějaké univerzální hnojivo, které jsem dříve používal na jiné rostliny, ale teď nevím, jestli je to pro kaktusy dobrý nápad. Vím, že kaktusy nemají rády moc vody a že potřebují speciální péči, ale co se týče hnojení? Mám pocit, že normální hnojivo by mohlo být moc silné nebo obsahovat látky, které by kaktusům ublížily. Na druhou stranu, tyhle rostlinky přece taky potřebují nějaké živiny, ne? Nechci je zbytečně poškodit nebo spálit kořeny. Takže pokud máte někdo zkušenosti s tímhle, budu rád za jakoukoli radu. Jaké hnojivo tedy doporučujete používat na kaktusy? Jak často by se měly hnojit? Je nějaký obvyklý poměr ředění nebo něco takového? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší používat tekuté hnojivo nebo nějaká granule? Děkuju všem za odpovědi!

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Lenka Hájková

Normální hnojivo na kaktusy moc dobrý nápad není. Kaktusy potřebují méně živin než běžné rostliny, takže univerzální hnojivo je moc silný. Můžeš si pořídit speciální hnojivo pro sukulentní rostliny, to je lepší. Pokud chceš použít to, co máš, ředění bude důležitý, tak zkus třeba 1/4 doporučené dávky a sleduj, jak se kaktusy chovají. Hnojit bys měl hlavně v období růstu, takže na jaře a v létě je ideální čas. Tekuté hnojivo je fajn, granule můžou být taky, ale s tím si dej pozor na přehnojení. Takže radši opatrně a sledovat rostlinky.

91 slov
0.9 minut čtení
18. 1. 2025
Blanka Horálková

Normální hnojivo na kaktusy moc dobrý nápad není. Kaktusy potřebují speciální hnojivo, co má nízký obsah dusíku. Pokud použiješ univerzální hnojivo, můžeš je spálit, hlavně když je silné. Kaktusy se většinou hnojí v období vegetace, což je jaro a léto, tak jednou za měsíc by to mělo stačit. Co se týče ředění, tak to chceš na půlku doporučené dávky na obalu nebo ještě míň. Tekuté hnojivo je asi lepší, granule můžeš dávat taky, ale musíš dávat pozor na množství. Když si koupíš speciální hnojivo pro kaktusy, tak uděláš nejlíp.

89 slov
0.9 minut čtení
20. 1. 2025
Šárka Coufalová
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Jak správně hnojit kaktusy během aktivního růstu?Praktické tipy a doporučení pro hnojení kaktusů v období jejich vegetace. Zjistěte, jak podpořit růst vašich kaktusů správným hnojením!
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2025
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky