Meskalin.cz/Fórum/Kdy začít hnojit kaktusy na jaře?

Kdy začít hnojit kaktusy na jaře?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s hnojením kaktusů, když se blíží jaro. Mám doma několik různých druhů kaktusů a jsem si vědom toho, že správné hnojení může mít velký vliv na jejich růst a zdraví. Ale kdy je ten správný čas na hnojení? Je to hned na začátku jara, nebo je lepší počkat, až se venku oteplí a začnou růst nové výhonky? Slyšel jsem, že by se mělo hnojit až po nějakém čase, co je kaktus probuzený po zimě, ale jak dlouho to vlastně trvá? Jak poznám, že je pro něho hnojení potřebné? A co se týče druhu hnojiva, jaké preferujete vy? Je lepší používat tekuté hnojivo nebo granule? Snad mi někdo poradí, jak to udělat správně, abych své kaktusy nezničil a aby krásně rostly. Děkuji za rady!

130 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Romana Tvrdíková

Hnojení kaktusů je fakt důležitý, ale taky dost specifický. Obecně se doporučuje začít hnojit tak v dubnu nebo na začátku května, až se venku trochu oteplí a kaktusy se probudí po zimě. Je dobrý počkat, až začne růst nové výhonky, protože to je jasný signál, že potřebují živiny.

Jestli máš kaktusy už nějakou dobu v zimním spánku, tak bych hnojil až tak po dvou až třech týdnech od začátku jejich vegetačního období. Poznáš to podle toho, že se začnou otevírat a mít hezčí barvy.

Co se týče hnojiva, tak většina lidí dává přednost tekutým hnojivům určeným pro sukulenty a kaktusy, protože je to snadnější na aplikaci a lépe se vstřebává. Granule taky fungují, ale musíš je pořádně zapracovat do substrátu. Takže klidně vyzkoušej tekuté hnojivo ředěné vodou a nedávej ho moc často – jednou za měsíc by mělo stačit.

Takže shrnuto - počkej na jaro, sleduj výhonky a hnojivo vol podle toho co ti víc vyhovuje!

155 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Jarmila Kočová

Hnojení kaktusů na jaře je celkem jednoduchý, ale má to pár pravidel. Začni hnojit až po nějaké době, co se kaktusy probudily z zimního spánku. To bývá tak v březnu nebo dubnu, záleží na tom, jak je venku teplo a jak máš kaktusy umístěné. Pokud vidíš, že začínají růst nové výhonky nebo mají svěží barvu, tak je to dobré znamení, že jsou připravené. Hnojit můžeš tak jednou za měsíc, ale radši začneš s poloviční koncentrací hnojiva, abys to s nimi nepřehnal. Co se týče hnojiva, většina lidí preferuje tekuté, protože se snadno rozpouští a dostane se ke kořenům rychleji. Granule můžeš použít taky, ale ty obvykle dáváš na delší dobu. Takže shrnuto – počkej, až se kaktusy probudí a pak začni s řídkým tekutým hnojivem. A sledovat jejich růst je vždycky dobrý nápad!

133 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Martin Soukup
Meskalin.cz/Články/Hnojiva a živiny
Jak správně hnojit kaktusy během aktivního růstu?Praktické tipy a doporučení pro hnojení kaktusů v období jejich vegetace. Zjistěte, jak podpořit růst vašich kaktusů správným hnojením!
1000 slov
10 minut čtení
9. 1. 2025
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky